Studenten werken vaker tijdens schooljaar

 ©  foto: Roel Burgler

Belgische studenten werken vaker ook tijdens het schooljaar, hetzij in de vorm van studentenjobs, betaalde klusjes of vrijwilligerswerk. Twee derde van de studenten werkt zowel tijdens de zomervakantie als tijdens het schooljaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse studentenstudie van hr-dienstverlener Randstad, afgenomen bij duizend studenten.

ast, blg

Sinds de eerste studentenstudie van Randstad in 2004 was het verschil tussen studenten die in de zomervakantie werken (77 procent) en studenten die tijdens het schooljaar werken (72 procent), nooit zo klein. Toen werkte minder dan een derde van de respondenten tijdens het schooljaar. Nu is dat dus 72 procent, een stijging van negen procentpunt tegenover vorig jaar.

De verklaring voor die stijging ziet Randstad in de flexibelere wetgeving enerzijds en de krapte op de arbeidsmarkt anderzijds. Ook de coronacrisis speelt een rol. ‘Zo werden – zeker in het najaar van 2021 – heel wat studenten ingezet om de vele afwezigen door quarantaine bij bedrijven op te vangen’, legt Wim Van der Linden van Randstad uit.

De sectoren die het meest een beroep doen op studentenarbeid zijn, zoals vorig jaar, de horeca, de detailhandel, de overheid en social-profitsector, productiebedrijven en de vrijetijdssector. Magazijnier is bij de respondenten de populairste studentenjob, gevolgd door kassamedewerker en administratief bediende. In het algemeen lijkt hybride werken sinds vorig jaar ook in studentenarbeid blijvend zijn ingang te hebben gevonden. Het afgelopen jaar heeft bijna een vierde van de jobstudenten aan telewerk gedaan.

Op weg naar record

In 2021 waren 269.994 studenten aan de slag via een uitzendbureau, goed voor 42,6 procent van het totaal aantal Belgische jobstudenten. ‘Eind 2021 merkten we al een toename met de helft van het aantal jobstudenten ten opzichte van recordjaar 2019’, stelt Randstad. ‘De schaarste is niet afgenomen en sectoren die traditioneel veel studenten tewerkstellen, zoals pretparken, bioscopen en de horeca, draaien opnieuw op volle toeren. Als deze trend zich ook in de zomervakantie kan handhaven, stevenen we af op een record.’

En wat gebeurt er met de opbrengsten van de arbeid? In België werken studenten vooral om leuke dingen te doen, te kopen en te sparen. Het aantal studenten dat werkt om de eigen studies te betalen (29 procent) of bij te dragen aan het gezinsbudget (27 procent) is iets gedaald in vergelijking met vorig jaar (negen procentpunt en zeven procentpunt, respectievelijk). Het verdiende geld gaat hoofdzakelijk naar uitgaan, kleding en vakantie.