Wesley Poelman

Jonge grutto gespot in Peer, deze weidevogel is zeldzaam geworden in Limburg

In Peer is een jonge grutto gespot. Van die weidevogel werd gevreesd dat hij bijna uitgestorven was in Siberië, dat is het brongebied van de Dommel in Helchteren. 

Het aantal weidevogels in Limburg is sterk gedaald, en dat geldt ook voor de grutto. Er werd gevreesd dat die bijna uitgestorven was in Siberië, dat is de naam van het brongebied van de Dommel in Helchteren. "De grutto heeft vochtig grasland nodig om in te leven, maar door de verdroging komt het leefgebied van de grutto in gevaar",  zegt vogelspotter Johan Lemmens. "Maar door een aantal beheersovereenkomsten zijn de omstandigheden toch wat verbeterd, en je ziet nu dat dat effect heeft voor die vogel." Er is nu dus een jonge grutto gespot in Peer, en ook in het Schulensbroek bijvoorbeeld komt de grutto nog voor.  

Teken van hoop

De grutto is ook een indicatorsoort, gaat Lemmens verder. "Als die het goed doet, gaan andere vogels het misschien ook beter doen, en dat is toch een teken van hoop, dat ondanks alle bedreigingen die er zijn, er toch nog toekomst is", besluit Johan Lemmens. 

Meest gelezen