Carlos Sainz. ©  AP

Carlos Sainz snoept de pole af van Max Verstappen: “Een gele vlag in mijn ultieme ronde”

Carlos Sainz vertrekt zondag vanop pole in de GP van Groot-Brittannië. Op een nat Silverstone verraste hij een tot dan toe dominante Max Verstappen in zijn ultieme rondje. Voor de Spanjaard is het de eerste pole van zijn carrière.

Marc Cornelissen

In het hol van de leeuw, op het circuit waar hij vorig jaar hard van de baan gekegeld werd door Lewis Hamilton, was Max Verstappen (Red Bull) bijzonder dominant in de kwalificaties. 7 tienden sneller dan Charles Leclerc (Ferrari) in Q1, 4 tienden dan Lewis Hamilton (Mercedes) in Q2 en op een gegeven moment (weliswaar na een spin) 2 seconden los in Q3. Maar als een duivel uit een doosje dook Carlos Sainz (Ferrari) in de slotfase nog onder Verstappens tijd, op een opdrogende piste die elke seconde sneller werd. De Maaseikenaar moest in zijn slotronde van het gas wegens een gele vlag, die er kwam na een foutje van Leclerc.

Verstappen start morgen naast de Ferraririjder op de eerste rij. Dan volgen Charles Leclerc (Ferrari) en Sergio Perez (Red Bull). De Mercedesrijders Lewis Hamilton en George Russell stelden het thuispubliek teleur met de vijfde en de achtste tijd.

“Het is ontgoocheld dat de Engelse fans me uitjouwen, maar ik trek het me niet aan”

Max Verstappen

Voor Carlos Sainz kwam de eerste pole van zijn carrière als een verrassing. “Mijn eerste poleposition is natuurlijk heel emotioneel. Het was heel moeilijk, met veel plassen op de racelijn. Het was moeilijk om de banden op temperatuur te houden en elke ronde was een nieuw avontuur. Mijn laatste ronde leek niet zo speciaal, maar blijkbaar was ze toch goed voor de pole. Ik hoop zondag mijn eerste overwinning te boeken, want we zijn hier al heel het weekend snel. Als ik de juiste balans in de auto krijg, kan ik mijn eigen race rijden. Maar ik weet dat ik veel druk van Max en Charles mag verwachten.”

Max Verstappen werd uitgejouwd door het Britse publiek, maar liet dat niet aan zijn hart komen. “Het is wat ontgoochelend dat ze me uitjouwen, maar ik trek het me niet aan. Het waren heel verraderlijke kwalificaties, met nu eens meer en dan weer minder regen. Je moest op de baan zijn op het juiste moment, het was een beetje een loterij. Ik had een gele vlag in mijn laatste ronde. Mijn spin in het begin? (lachje) Ik wou de banden wat opwarmen. Maar goed, ik start vooraan en de auto is snel, ook op het droge. In de derde vrije training was de balans immers heel goed. Ik ben blij voor Carlos dat hij zijn eerste pole heeft gepakt.”

Charles Leclerc was ontgoocheld met zijn derde plaats. “Ja, maar tegelijk ook blij voor Carlos. Ik wist dat in die ultieme ronde alles goed moest komen, maar dat lukte niet.”

Max Verstappen. ©  AP

Stunt van Latifi

In Q1, het eerste deel van de kwalificaties, lag de baan er nat bij. Raakten niet door naar Q2: Alex Albon (Williams), Kevin Manussen (Haas), Sebastian Vettel (Aston Martin), Mick Schumacher (Haas) en Lance Stroll (Aston Martin). Sterk dus van Nicholas Latifi (Williams). De snelste ronde kwam op naam van Max Verstappen, 7 tienden (!) voor Charles Leclerc.

In Q2 waren het Pierre Gasly (AlphaTauri), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Yuki Tsunoda (AlphaTauri), Daniel Ricciardo (McLaren) en Esteban Ocon (Alpine) die afvielen. Verstappen was wederom het snelst - dit keer voor 4 tienden voor Hamilton - en Latifi wist nu écht te stunten door zijn Williams voor Q3 te plaatsen. En zeggen dat twee weken geleden nog het gerucht ging dat hij in Silverstone vervangen zou worden door Oscar Piastri. Ook de Chinees Zhou Guanyu plaatste zich bij de beste tien met de Alfa Romeo.

De van Groot-Brittannië start zondag om 16 uur Belgische tijd. De voorspelling is dat het dan droog blijft in Silverstone.(mc)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer