In 2008 nog verguisd, vandaag gegeerd: de Amerikaanse dollar. 

Na 20 jaar terug bij af: 1 euro is bijna evenveel waard als 1 dollar en dat is slecht nieuws voor je portemonnee

1 euro is weer bijna evenveel waard als 1 dollar. Dat is makkelijk om te rekenen. Maar slecht voor onze portemonnee. Begin dit jaar nog kocht je één dollar voor 0,88 euro, nu is dat al 0,97 euro. “Als je weet dat we onze olie en andere grondstoffen in dollar betalen, is deze hoogste dollarstand sinds 20 jaar geen goed nieuws”, zegt Erik Joly van ABN AMRO. “Er was al inflatie en nu importeren we die nog eens ook.”

Paul Demeyer

Stel, je gaat op reis naar de VS en je moet je hotelkamers cash betalen. Die kosten bijvoorbeeld 1.000 dollar. Je wil die dollars thuis al kopen. Vandaag moet je (zonder transactiekosten) 970 euro betalen voor die 1.000 dollar. Begin van dit jaar was dat nog maar 880 euro. Dat is dus al 90 euro duurder of bijna 9 procent. Wanneer je met je gezin naar de VS gaat en drie kamers boekt, dan is dat al een verschil van 270 euro. Maar ook het eten, het transport en de toegangsprijzen zijn vandaag duurder - zelfs al zijn hun dollarprijzen misschien hetzelfde gebleven - want je betaalt je dollars duurder.

“De euro staat nu op zijn laagste peil tegenover de dollar, sinds december 2002”, zegt KBC-econoom Tom Simonts. “Toen we op 1 januari 2002 zijn beginnen betalen met euro-biljetten en -munten stond de euro aan 1,1 tegenover de dollar. Dus sterker. Maar al snel begon de euro in waarde te verliezen. Op 23 december 2002 stond de euro aan 0,97 tegenover de dollar. Dat is ongeveer waar we vandaag ook weer staan.”

Aantrekkelijk door hoge rente

De daling van de euro tegenover de dollar schrijven economen hoofdzakelijk toe aan de rentestijging in de VS. Ook in daar waart het spook van de inflatie,of stijgende prijzen. Om dat te bekampen, laat de Amerikaanse centrale bank sinds begin dit jaar de rente eindelijk weer stijgen. Het is gedaan met het gratis geld. Daar geldt de waarschuwing “opgepast geld lenen, kost ook geld” echt weer. De korte termijnrente is er 150 basispunten (of 1,5 procent) gestegen. En dat maakt de dollar interessanter tegenover bijvoorbeeld de euro en yen. Mensen kopen dollars om van die rente te kunnen profiteren. De vraag naar dollars stijgt en - dat is een oerwet van de economie - stijgende vraag jaagt de prijs op.

LEES OOK. Europese Centrale Bank wil in juli rente voor het eerst sinds 2011 verhogen

“Het klopt dat ook bij ons dat inflatiespook rondwaart”, zegt Erik Joly van ABN AMRO “maar voorlopig doet de Europese Centrale Bank daar niets aan. Zij kondigde wel voor deze zomer een rentestijging aan maar van amper 0,25 procent. Later komen er allicht nog meer stijgingen. Maar de eurorente zal nooit zo hoog klimmen als de dollarrente, omdat onze economie zwakker is. Dat toonden de Duitse cijfers maandag ook weer: voor het eerst sinds 30 jaar zitten ze daar met een handelstekort - meer import dan export. Dit is niet de ideale setting om de rentes hoog op te drijven. Anders riskeer je al gauw een recessie.”

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank heeft er zin in: de dollar-rente zal blijven stijgen, allicht tot 4 procent. ©  AP

Terwijl Europa draalt met de rentes, heeft de Amerikaanse Centrale Bank er steeds meer zin in. Voorzitter Jerome Powell liet al verstaan dat hij de rente tot volgend jaar wil blijven optrekken, tot ze aan 4 procent zitten. Dan kan je verwachten dat de dollar nog sterker wordt.

Ook beurs duurder

Een sterke dollar is slecht voor de Europese economie. Erik Joly wijst bijvoorbeeld op de prijzen van olie maar ook van andere grondstoffen als koper die in dollar worden uitgedrukt. Dus zelfs zonder dat Poetin de olieprijzen opdrijft, kost die ons meer. Ook wie bijvoorbeeld aandelen op de Amerikaanse beurs wil kopen, betaalt daar nu al 9 procent (de stijging van de dollar tegenover de euro) meer voor dan begin dit jaar.

Wat kan de klim van de dollar afremmen? “De tegengestelde beweging van wat nu bezig is”, zegt Tom Simonts. “In plaats van een vlucht naar, een vlucht uit de dollar. Dat was in 2008 het geval. Toen leek het er eerst op dat de huizen- en bankencrisis een exclusief Amerikaans probleem was en vluchtte iedereen uit de Amerikaanse markt en munt. Toen kreeg je voor een dollar plots meer dan 1,5 euro.”