Belgische toeristen op de vlucht voor “aanslag” aan Costa Brava na uit de hand gelopen grapje

© AFP

In de Spaanse badplaats Platja d’aro aan de Costa Brava is dinsdagavond grote paniek uitgebroken. Enkele Duitsers wilden een mopje uithalen door te doen alsof een van hen een beroemde celebrity was, maar omdat ze daarbij zo veel kabaal maakten, vreesden omstanders voor een aanslag. Ook een Belgische familie sloeg op de vlucht.

kidr

OPROEP. Bent u op vakantie in Platja d’Aro en was u ook slachtoffer van de paniek, laat het ons dan hier weten.

Wat er zich precies heeft afgespeeld in Platja d’Aro, was lange tijd compleet onduidelijk. Mensen liepen voor hun leven in de Spaanse badplaats, politiewagens en ambulances reden af en aan. Mohammed Salam, een Belgische toerist die ter plaatse was, alarmeerde dinsdagavond zelfs het Franstalige RTL om hen te verwittigen over een mogelijke aanslag in de Spaanse badplaats. “Omstreeks tien uur kwam er plots een grote menigte al rennend en volledig in paniek voorbij. Ze riepen dat er een bomalarm was, en dat er enorm geroepen werd aan de McDonald’s. We zijn meteen gevlucht en hebben ons verstopt in een winkel. Toen we politiewagens en ambulances zagen voorbijkomen zijn we in onze auto gestapt en snel weggereden. We beleefden werkelijk de schrik van ons leven, op amper vijf minuten tijd was de hele stad leeg”, vertelde hij aan de Franstalige krant.

Op hetzelfde moment werden Nederlandse redacties, onder meer die van RTL Nieuws en Algemeen Dagblad, eveneens geïnformeerd over paniek aan de Costa Brava. Aan hen meldden Nederlandse ooggetuigen nagenoeg hetzelfde verhaal. In de hele stad was paniek uitgebroken door een mogelijke aanslag, meldden ze. Volgens de Nederlanders hadden enkele grappenmakers ‘voor de mop’ zelfs met nepwapens geschoten en waren ze verkleed als jihadisten.

Flashmob

Op sociale media werden tegelijk steeds meer filmpjes gepost met rennende mensen, of restaurants die dienden als schuilplaats. Maar nadat twee Duitse toeristen werden opgepakt, bleek van het hele verhaal over een mogelijke aanslag uiteindelijk geen sprake meer.

De Duitse jongeren, die op vakantie waren op een nabijgelegen camping, wilden simpelweg een flashmob uitvoeren, door te doen alsof ze een beroemdheid gezien hadden. Door hun kabaal in het Duits gingen echter zo veel mensen op de vlucht dat het leek alsof iedereen vluchtte voor een aanslag.

Even voor middernacht lieten de hulpdiensten via Twitter definitief weten dat het vals alarm was. Volgens de Spaanse politie kwamen meer dan 100 meldingen binnen over het incident, maar raakte niemand gewond in de chaos. De Duitse jongeren worden nog steeds ondervraagd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen