Waarom zijn de weermodellen zo verschillend?
Volledig scherm
Waarom zijn de weermodellen zo verschillend? © ANP; PhotoNews

Volgende week temperaturen tot 30 of 40 graden? Waarom is er zoveel verschil tussen weermodellen?

Momenteel zijn het nog lentedagen, maar vanaf volgende week schakelen we over naar zomerse maxima van minstens 25 graden Celsius. Tegen het weekend mogen we ons misschien aan 30 graden Celsius of meer verwachten. Het Amerikaanse model sprak eerder deze week zelfs even over temperaturen die de 40 graden overstegen. Al nemen we dat best met een korrel zout. Maar waarom zit er zoveel verschil tussen al die weermodellen? En waarom is het weer zo moeilijk te voorspellen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit. 

13 reacties

  • Veronica Voorhelst

    2 jaar geleden
    Laat maar komen, liever warm dan koud.
  • Yvonne Scevenels

    2 jaar geleden
    De mensen overdrijven altijd,met de temperatuur.
  • Leopold Vanhoof

    2 jaar geleden
    Geef mij maar normale temperaturen, ik moet die uitersten niet hebben.
  • Ken Goeste

    2 jaar geleden
    Dat zo'n rotweer maar ver van ons af blijft. Heb liever gezonde vriestemperaturen dan die stinkende hitte. De zomer van 2021 was de beste sedert meer dan 20 jaar. Niet te warm en niet te fris. Zo moet een zomer zijn, en zo waren de 60's en 70's zomers steeds.
  • Toon Van Kerckhove

    2 jaar geleden
    Eigenlijk is het wisselvallige weer: leuk. Alles drie weken op voorhand weten is niet leuk, het moet altijd een beetje spannend blijven. De natuur heeft zijn wetten, wij moeten het ondergaan. En de klimaatverandering ondervinden we nu, maar dat is altijd zo geweest: een cyclische curve. Het was in de middeleeuwen ook warmer dan nu. Wat zei klein Pierke ook weer? " 't Zal weer heet worden vandaag" en hij kroop bij de meid in bed! Veel pret!