Archieffoto van Congolese troepen die op weg zijn naar het front tegen M23.
AFP or licensors

Congo en Rwanda zijn het eens om rebellenbeweging M23 in het oosten van Congo in te tomen

De presidenten FĂ©lix Tshisekedi van Congo en Paul Kagame van Rwanda zouden het eens zijn om de vrede in het oosten van Congo te herstellen. Dat zou gebeurd zijn tijdens een ontmoeting in de Angolese hoofdstad Luanda. Veel details zijn er nog niet bekend, maar Rwanda zou de rebellengroep M23 in het oosten van Congo wat intomen. Sinds maart werd daar opnieuw stevig gevochten.

De Afrikaanse Unie had de Angolese president Joao Lourenço aangesteld als bemiddelaar in het conflict. Die had daarop zijn Congolese collega Félix Tshisekedi en de Rwandese president Paul Kagame uitgenodigd in de hoofdstad Luanda voor een verzoeningsgesprek.

Volgens de staf van Tshisekedi is daar nu een stappenplan afgesproken om tot een "de-escalatie van het geweld in Oost-Congo te komen". Veel details ontbreken nog, maar er zou een staakt-het-vuren zijn afgesproken en de rebellengroep M23 zou zich moeten terugtrekken uit een aantal posities. Op 12 juli zou er opnieuw gepraat worden over verdere stappen.

Hoe concreet dat allemaal is, moet nog blijken. Feit is wel dat de rebellengroep M23 sinds maart in opmars is in het oosten van Congo waar het geweld opnieuw schering en inslag is. Congo verwijt Rwanda dat het de M23 steunt om minerale rijkdommen te roven. Het zou dus de bedoeling zijn dat Rwanda de M23 wat intoomt en of er daar iets in ruil wordt tegenover gesteld, is nog onduidelijk.

Het nieuwe geweld in Congo was onlangs ook een gespreksthema tijdens het bezoek van koning Filips en koningin Mathilde aan Congo, vooral dan tijdens de toespraak van de koning in Lubumbashi, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Katanga. Koning Filip beklemtoonde toen dat "er geen ontwikkeling mogelijk is zonder vrede", maar een aantal studenten wilden toen een concreter engagement voor de vrede in Oost-Congo.

Handpop van Rwanda?

De rebellengroep M23 is ontstaan uit een oppositiebeweging met wortels in het oosten van Congo. In 2012 liepen grote groepen van die beweging die geĂŻntegreerd waren in het Congolese leger over en namen ze veel gebied in de provincies Ituri en Noord-Kivu langs de grens met Oeganda en Rwanda. Die twee landen kregen toen het verwijt dat ze M23 steunden om invloed uit te oefenen in het mineralerijke oosten van Congo.

Een jaar later werden de meeste strijders van M23 verjaagd door het Congolese leger en de Monusco-vredesmacht van de Verenigde Naties, maar rustig is het in het gebied nooit geweest. Sinds begin dit jaar heeft de M23 opnieuw grote delen van de regio heroverd op het Congolese leger.

Meest gelezen