© atv

Defensie sluit Groot Schietveld voor recreanten: “Te gevaarlijk en geen respect voor natuur en regels”

Brecht, Wuustwezel, Brasschaat -

Het ministerie van Defensie sluit uit veiligheidsoverwegingen het Groot Schietveld voor wandelaars. Er is gebleken dat jongeren steeds vaker rondhangen aan de E10-plas, op plaatsen waar de toegang verboden is. Wandelen op de Gooreindbaan, dwars door het gebied, mag dus ook niet meer.

In een bericht op Facebook aan de buren van het Groot en Klein Schietveld legt Bataljon Artillerie nog even de spelregels op de militaire domeinen uit. “Nu het vakantie en mooi weer is, wordt de verleiding groter om de natuur in te trekken. Een van die aantrekkelijke locaties is het Klein Schietveld”, meldt het Bataljon.

Wandelen kan nog wel in Klein, maar niet meer in het Groot Schietveld. © Elke Lamens

Het Klein Schietveld is een militair domein waar wel beperkte recreatie zoals wandelen, fietsen en paardrijden is toegestaan. Om de natuur en de militaire trainingen niet te verstoren, vraagt Defensie om een aantal regels in acht te nemen.

“Respecteer het rookverbod, hou honden aan de leiband, hou afstand van de oefeningen en wijk niet af van de paden. Tijdens de zomer zien militairen daarop toe en spreken ze recreanten er ook op aan.”

Munitietesten op Groot Schietveld

Eerder waarschuwde Defensie daar ook al voor op het Groot Schietveld, maar daar respecteerden recreanten de regels niet. Wandelaars weken er wel af van de paden en daarom sluit Defensie het militaire domein af.

“Het Groot Schietveld is als militair domein niet toegankelijk vanwege veiligheidsredenen. Het toegangsverbod wordt nu duidelijk aangegeven door rode vlaggen, verbodsborden en gesloten barelen en poorten. In de toekomst zal ook een omheining dit verbod nog duidelijker maken”, klinkt het.

Rode vlaggen, borden en barelen duiden toegangsverbod aan. © koen fasseur

“Het Groot Schietveld betreden, is overigens niet zonder gevaar en is eigenlijk een strafrechtelijke inbreuk. De jongste maanden verschaffen jongeren zich steeds vaker op illegale en ontoelaatbare wijze toegang tot vooral de omgeving rond de E10-plas. Er liggen nog talloze niet-ontplofte en mogelijk onstabiele munitievoorraden. Het Groot Schietveld wordt sporadisch ook gebruikt voor ontmijningsopdrachten en om noodzakelijke munitietesten uit te voeren.”

“In de zomer controleren militaire patrouilles op het toegangsverbod”, waarschuwt het leger. In het najaar wordt het Groot Schietveld, inclusief de E10-plas, na anderhalf jaar terug actief als oefenzone.

  (Elke Lamens)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV