AFP or licensors

Onderzoeksrapport is klaar: Amerikaanse grenswacht te paard sloeg migranten niet met teugels

De Haïtiaanse migranten die in september vorig jaar de Verenigde Staten probeerden te bereiken, werden "niet professioneel" en "beledigend" behandeld door de Amerikaanse grenswacht te paard. Foto's suggereerden dat de migranten met de teugels van de paarden werden geslagen, maar dat is niet gebeurd. Zo stelt het officieel onderzoeksrapport. 

In de Verenigde Staten en daarbuiten ontstond eind september 2021 verontwaardiging over beelden van de Amerikaanse grenswacht die in de buurt van Del Rio, in Texas, probeerde te verhinderen dat mensen de Verenigde Staten binnen zouden komen.

Op de beelden, die verspreid werden door de Arabische zender Al Jazeera en het Britse persagentschap Reuters, is te zien hoe migranten achtervolgd worden door politie te paard en hoe ze lijken te worden geslagen met de teugels van de paarden. Een foto toont bijvoorbeeld hoe een agent te paard een man bij zijn T-shirt greep. Op een andere houdt een agent een groep op afstand door met zijn teugels te zwaaien. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Onderzoek

Het Witte Huis, het kantoor van de Amerikaanse president, reageerde meteen dat beelden onderzocht zouden worden. Die resultaten zijn nu bekendgemaakt. De onderzoekers voerden een minutieuze analyse uit van de video's, foto's en verhalen van getuigen, zei Chris Magnus, hoofd van de grenspolitie op een persconferentie. Ze vonden "geen bewijs dat de betrokken grenswachten de migranten met hun teugels hebben geslagen, al dan niet opzettelijk."

"Wel handelde een agent niet professioneel door beledigende commentaar te roepen over de origine van een migrant", zei Magnus. "Dezelfde agent was gevaarlijk door zijn paard te laten manoeuvreren dicht bij een klein kind." Magnus sprak van nog verschillende andere fouten.

De agenten probeerden, volgens Magnus, de migranten terug te drijven naar de rivier tussen Mexico en de VS, maar de eenheden te paard waren onvoldoende opgeleid en gecoördineerd. Een disciplinaire procedure zou aan de gang zijn. 

Duizenden migranten, vooral Haïtianen, kampeerden destijds in de regio gedurende verschillende dagen. Hun bedoeling was om in de Verenigde Staten asiel aan te kunnen vragen.

Meest gelezen