Zo'n 1.000 nationalisten kwamen zondagnamiddag samen voor de Sporenviering van het Vlaams Belang in Brugge.
Vlaams Belang

Vlaams Belang steekt hand uit naar N-VA: "Kies samen met ons voor een onafhankelijk Vlaanderen"

Vlaams Belang heeft tijdens zijn 11 juliviering in Brugge N-VA opgeroepen om bij de verkiezingen in 2024 samen te gaan voor een onafhankelijk Vlaanderen. Als Vlaams Belang en N-VA een meerderheid hebben, dan mag dat geen hefboom zijn om België te redden, stelt voorzitter Tom Van Grieken. "Maar dan moet die dienen om België te ontmantelen."

De zondag voor de Vlaamse Feestdag op 11 juli houdt Vlaams Belang traditioneel een partijbijeenkomst. In zijn speech haalde voorzitter Tom Van Grieken eerst uit naar N-VA. Hij vindt het potsierlijk dat N-VA nog eens met het confederalisme op de proppen komt als "oplossing" voor Vlaanderen.

Bij het confederalisme zouden Vlaanderen en Wallonië enerzijds opereren als onafhankelijke deelstaten met elk veel meer bevoegheden en anderzijds ook samenwerken op bepaalde vlakken, zoals bijvoorbeeld defensie of buitenlands beleid. Voor N-VA is dit het antwoord op de politieke uitdagingen in ons land, maar Vlaams Belang noemt het confederalisme een leugen.

Wie gelooft De Wever nog? Gelooft hij zichzelf nog? 

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang
Vlaams Belang

"Wie gelooft dat eigenlijk nog?", vraagt Van Grieken zich af. "Wie gelooft De Wever nog? Gelooft hij zichzelf nog? Wanneer hij in 2014 met 33 procent van de stemmen en geen PS in de regering, nog geen confederalisme kon afdwingen, waarom zou zijn strategie in 2024 dan wel lukken, met nog minder stemmen en mét een PS in de regering?"

Na zijn uithaal, doet hij een oproep aan Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om samen te werken. "Verander het geweer van schouder. Nu de PS het confederalisme heeft afgeschoten, kies samen met het Vlaams Belang voor een eenzijdige soevereiniteitsverklaring in 2024, zodat we werk kunnen maken van een ordelijke boedelscheiding."

Van Grieken stelt dat Vlaams Belang resoluut voor een onafhankelijk Vlaanderen kiest. "Want enkel in een onafhankelijk Vlaanderen kunnen we terug baas worden over onze eigen grenzen, kunnen we onze koopkracht versterken en kunnen we Vlaanderen Vlaams houden."

Jan Jambon hapt niet toe

In "Het journaal" reageerde Jan Jambon negatief op de uitnodiging van Vlaams Belang. "We hebben al heel vaak gezegd dat dit Vlaams Belang, met dat politiek personeel en met die stijl van politiek optreden een weinig interessante partner is voor ons."

Jambon denkt dat er in Vlaanderen een heel groot draagvlak is om meer bevoegdheden naar de deelstaten over te hevelen. "Voor separatisme is in Vlaanderen, laat staan in België, geen meerderheid", zegt Jambon. "Je kunt niet tegen de wil van een volk zo'n verregaande zaken realiseren. Je moet daar realistisch in zijn. Voor een massale overdracht van bevoegdheden is wel een breed draagvlak. Wij willen een stem zijn van de mensen die dat willen en vooral dat in 2024 proberen effectief te realiseren."

Bekijk hier de reactie van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen