1 euro is 1 dollar waard, voor het eerst in 20 jaar: wat betekent de daling van onze munt voor onze economie?  

Wat er al weken zat aan te komen, is nu zover: 1 euro is vandaag 1 Amerikaanse dollar waard. De koers van de Europese eenheidsmunt ten opzichte van de dollar is al een hele tijd aan het zakken door de economische en geopolitieke problemen die Europa harder treffen. Dat de euro nu evenveel waard is als de dollar, is geen goed nieuws voor onze import. 

Op grafieken is de neerwaartse beweging van de euro tegenover de Amerikaanse dollar al een hele tijd duidelijk te zien en vandaag is het zover: "pariteit". Voor het eerst sinds het jaar 2002 is een euro evenveel waard als een dollar. Onderstaande grafiek maakt het visueel duidelijk: het hoogtepunt noteerden we in 2008, toen was een euro bijna 1,58 dollar waard. Begin 2021 kreeg je nog zo'n 1,21 dollar voor 1 euro, momenteel zijn beide munten evenveel waard.

De oorzaak is niet ver te zoeken. De Europese economie heeft namelijk te lijden onder hoge inflatie (In ons land zijn producten bijna 10 procent duurder in vergelijking met vorig jaar). En er is ook de onzekerheid over het Russische gas, waar Europese economieën - zeker Duitsland - kwetsbaar voor zijn. "De recessie lijkt in Europa erger te kunnen worden dan in andere landen. Europa lijkt het zieke kindje van de wereldeconomie", stelt KBC-econoom Tom Simonts.  

Op zich is de euro nu niet plots een zwakke munt geworden. Tegenover andere munten evolueert de Europese eenheidsmunt namelijk relatief stabiel. Maar de dollar staat nu wel sterker omdat de Amerikaanse economie het minder slecht doet dan de Europese, het energievraagstuk speelt veel minder aan de andere kant van de oceaan. Bovendien blijft de dollar een veilige haven voor investeerders nu het economische en geopolitieke klimaat op onweer staat, merkt econoom Hans Bevers (bank Degroof Petercam) op. "De wereldwijde investeerders verkopen euro's en kopen dollars op. Dan stijgt de dollar in waarde en daalt de euro." 

En dan heb je ook nog het beleid van de centrale banken. "Je hebt een centrale bank nodig die doortastend te werk gaat om de recessie en inflatie te bestrijden. Maar de Europese Centrale Bank twijfelt om de rente op te trekken", analyseert Simonts. In de Verenigde Staten is dat anders en is de rente al forser opgetrokken, om de hoge inflatie tegen te gaan. 

In de portemonnee

Wat zijn nu de gevolgen van een euro die minder waard is geworden in vergelijking met de dollar? Eerst het slechte nieuws: de internationale import in Europa wordt duurder. Zeker voor olieproducten - die al pijnlijk duur zijn - is dat een probleem, want die handel gebeurt in dollar. "Een brandversneller op een barbecue", verwoordt Tom Simonts het. Ook geen fijn nieuws voor wie reist naar de Verenigde Staten (en dus euro's in dollars moet omzetten): ook dat is nu duurder geworden. 

De positieve kant van de medaille dan: voor producenten in Europa is het in theorie goed nieuws. Een goedkopere euro maakt dat de export naar het buitenland iets makkelijker wordt: voor buitenlanders worden Europese producten namelijk iets goedkoper. "Maar ik vrees dat daar in het huidige economische klimaat wereldwijd, met een duidelijke afkoeling, niet de grote winst zit. Naar export toe kunnen we het niet goedmaken", Hans Bevers.

Economen wijzen ook op het psychologische effect van de pariteit met de dollar. "Het maakt op zich niet zo heel veel uit of een euro nu op 1,1 dollar of 0,9 dollar staat. Maar het geeft wel aan dat we met een waardeverhouding zitten die structureel zou kunnen wijzigen", zegt Simonts. Ook Hans Bevers ziet de pariteit tussen dollar en euro niet snel verdwijnen. "Ik verwacht dat de dollar het komende jaar nog duur zal blijven en misschien zelfs sterker zal worden dan paritair met de euro. Pas op lange termijn zal de euro terug stijgen."

Meest gelezen