Ontbossing nabij Novo Progresso, in de deelstaat Para in Brazilië. Historisch gezien wordt in deze deelstaat het meeste ontbost.
Volledig scherm
Ontbossing nabij Novo Progresso, in de deelstaat Para in Brazilië. Historisch gezien wordt in deze deelstaat het meeste ontbost. © AP

Ontbossing in Braziliaans Amazonewoud breekt nieuw record

De ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied heeft in de eerste helft van 2022 door de toenemende vernietiging onder het presidentschap van Jair Bolsonaro alle records gebroken. Op satellietbeelden die tussen januari en juni zijn genomen, is te zien dat 4.000 vierkante kilometer bos is vernietigd. Dat is, voor een periode van zes maanden, het meeste sinds het begin van de gegevensverzameling via de huidige methodologie zeven jaar geleden.

  1. TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. Pro-Palestijnse studenten weigeren Columbia University te verlaten

    TERUGLEZEN MID­DEN-OOS­TEN. Pro-Palestijn­se studenten weigeren Columbia University te verlaten

    Er is een “gul” nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook voorgelegd aan Hamas, zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron maandag in Riyad. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken rept over “een buitengewoon genereus aanbod”. Beide ministers spreken de duidelijke hoop uit dat Hamas op het voorstel zou ingaan. Intussen gaat de oorlog in Gazastrook volop door. Na Israëlische luchtaanvallen op Rafah zijn maandag zeker 27 Palestijnen om het leven gekomen. Lees hier de ontwikkelingen van maandag 29 april terug.
  2. Clusterbom op Harry Potterkasteel leert dat Poetin ook zijn oude vrienden niet ontziet
    PREMIUM

    Clusterbom op Harry Potterkas­teel leert dat Poetin ook zijn oude vrienden niet ontziet

    In het Oekraïense Odesa zijn maandag vijf doden gevallen door een Russisch bombardement. Dat zette een opmerkelijk gebouw in lichterlaaie. “Het kasteel van Harry Potter”, zoals de bewoners het paleis noemen dat vijftien geleden op de Zwarte Zeekust verrees. Wie woonde daar? Waarom werd het ooit bestormd door boze burgers, zodat we foto’s kunnen tonen van het pompeuze interieur? En vergiste Poetin zich niet door een man te treffen die hij zelf ooit een medaille opgespeld heeft?