Analyse van giftige berichten Schild & Vrienden: Dries Van Langenhove is een van de actiefste schrijvers 

Het gerecht heeft meer dan 70.000 berichten uit chatgroepen van Schild en Vrienden kunnen onderscheppen en heeft die met gespecialiseerde software laten scannen op discriminerend taalgebruik. 5.870 berichten werden herkend als racistisch, seksistisch of verbaal agressief. Dat blijkt uit resultaten van de taalkundige analyse in Het Nieuwsblad, die VRT NWS ook kon inkijken. Kamerlid Dries Van Langenhove is een van de actiefste schrijvers van beledigende berichten. 

Schild en Vrienden?

Schild en Vrienden is een extreemrechtse jongerenbeweging. Het gerecht begon eind 2018 een onderzoek naar de groep, nadat in een uitzending van "Pano" te zien was hoe er binnen besloten chatgroepen racistische, seksistische en antisemitische grappen werden uitgewisseld. Dries Van Langenhove speelde als leider van de groep een prominente rol in de beweging. 

De raadkamer beslist morgen normaal gezien of Van Langenhove en 11 andere leden voor de rechter moeten komen voor het aanzetten tot haat en geweld. 

Via een IT-expert konden speurders een massa berichten uit chatgroepen van Schild & Vrienden recupereren: alles samen meer dan 70.000 berichten die via Facebook en de berichtenapp Discord verstuurd werden. Taaltechnologiebedrijf Textgain ging daarmee aan de slag. Het bedrijf werkt met artificiële intelligentie die automatisch haatdragende boodschappen kan herkennen in tekst. 

De software kon uiteindelijk 59.913 berichten analyseren (berichten die meer dan een afbeelding of 1 woord bevatten). Elk bericht kreeg een score tussen 0 en 100 op hoe giftig de taal daarin was. 5.870 berichten scoorden 20 op 100 of hoger, en zijn daarmee giftiger dan gemiddeld op sociale media. Het taalgebruik is volgens de analyse vaak racistisch, seksistisch en verbaal agressief. Er zijn ook verwijzingen naar het koloniaal verleden en nazi-Duitsland. 

Ongeveer de helft van de berichten heeft een score hoger dan 50/100. Zowat 13 procent (757 berichten) scoort zelfs 100/100, met uitspraken zoals "de nazi's stuurden homo's toch ook naar de kampen?" of "da wijf heeft echt een smoel om op te kloppen"

Dries Van Langenhove erg toxisch

Uit de analyse wordt ook duidelijk wie de veelschrijvers waren van giftige berichten in de chatgroepen. Dries Van Langenhove was zowel op Facebook als op Discord heel actief. Hij zou achter 8 procent van alle beledigende berichten zitten (100 discriminerend en 50 agressief), met uitspraken als "en zulke barbaren opzoeken en afmaken" of "disappear dan terug naar afrika he wijf".

Volgens de taalkundige analyse kunnen er vier gebruikersnamen aan Van Langenhove gelinkt worden: Dries, Dries Van Langenhove, Van Langenhove Dries en het nepprofiel Jean-Paul Mbongo. Die vier vormen samen een centrale figuur in de chatgroepen van Schild & Vrienden. 

Volgens de gegevens staat Van Langenhove op 1 met het aantal giftige berichten op Facebook, met een ander profiel staat hij op de 6e plaats, en hij staat ook op twee in de ranking van beledigende berichten op Discord.

Meest gelezen