Radio 2

Gedeputeerde wil dat veilig zwemmen in kanaal Leuven-Dijle binnenkort kan: "Steeds meer nood aan zwemwater"

De gedeputeerde voor Recreatie in Vlaams-Brabant, Ann Schevenels (Open VLD), wil dat Vlaanderen snel werk maakt van plekken waarop er op een veilige manier kan gezwommen worden in het kanaal Leuven-Dijle. Op dit moment is dat nog verboden.

Op warme dagen zitten zowat alle openluchtzwembaden en zwemvijvers overvol. Veel mensen zoeken zwemwater op om af te koelen. "En die nood zal in de toekomst alleen maar groter worden", voorspelt Schevenels. "Ons klimaat warmt op, dus we gaan steeds meer met die piekdagen te maken krijgen." De gedeputeerde is ervan overtuigd dat er ondermeer in sommige stukken van de vaart tussen Leuven en Mechelen zonder problemen gezwommen moet kunnen worden.

Ons klimaat warmt op, dus we gaan steeds meer met die piekdagen te maken krijgen
Ann Schevenels, gedeputeerde Vlaams-Brabant

"We moeten samen met de gemeenten, maar ook met Vlaanderen bekijken hoe we meer oppervlaktewater kunnen vrijmaken voor de inwoners", vindt Schevenels. Ook water dat niet de bevoegdheid van het provinciebestuur is. "Denk maar aan het kanaal Leuven-Dijle. Ik denk wel dat de Vlaamse regering die oproep van veel mensen heeft begrepen en dat ze mee zal nadenken over hoe we dat kunnen oplossen." 

Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) deed in ieder geval onlangs een oproep aan de gemeentebesturen om suggesties voor zwemlocaties te doen. Schepen Gwenny De Vroe (Open VLD) van Kampenhout lanceerde meteen het idee voor een zwemzone aan Kampenhout-Sas, een gedeelte van het kanaal tussen Leuven en Mechelen.

Veilig zwemmen

Op dit moment is zwemmen in het kanaal Leuven-Dijle overal verboden. "Het water is vooral bedoeld voor de binnenscheepvaart. Boten kunnen niet zo snel remmen of manoeuvres maken om mensen te ontwijken. Het is dus helemaal niet veilig om daar in het water te zwemmen", laat Nicolas Del Piero van de Leuvense politie daarover weten. Maar niet alleen schepen zijn een gevaar. "De bodem van de vaart is niet altijd volledig vrijgemaakt, er liggen dus betonnen constructies of andere voorwerpen. Daar kan je je stevig aan verwonden."

"Maar er moeten plekken mogelijk zijn waar je een veilige zwemzone kan creëren met water dat zuiver genoeg is", aldus nog Schevenels.

Meest gelezen