België beschuldigt Chinese hackers van cyberaanvallen op Binnenlandse Zaken en Defensie

België roept de Chinese regering op om een onderzoek te openen naar Chinese hackers. Die zouden achter cyberaanvallen zitten bij de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken en bij Defensie. Volgens ons land is er nu bewijs dat die cyberaanvallen door Chinese hackergroepen zijn gepleegd.

"De Chinese autoriteiten worden aangespoord om op te treden tegen kwaadaardige cyberactiviteiten van Chinese actoren", zo klinkt het in een persmededeling van onze minister van Buitenlandse Zaken. Onze overheid detecteerde cyberaanvallen tegen de FOD Binnenlandse Zaken en Defensie die "onze soevereiniteit, democratie, veiligheid en samenleving aanzienlijk hebben aangetast". Beide aanvallen kunnen worden gelinkt aan Chinese hackersgroepen, zegt Buitenlandse Zaken.

Het netwerk van de FOD Binnenlandse Zaken werd 2 jaar lang gehackt en het Centrum voor Cyberveiligheid (CCB) suggereerde eerder al dat een inlichtingendienst achter die aanval zou zitten. Door een cyberaanval was Defensie wekenlang afgesloten van het internet en werd ook het mailverkeer met de buitenwereld onderbroken.

België beticht nu de Chinese hackersgroepen APT 27, APT 30 en APT 31 van "de complexe, geavanceerde en doelbewuste cyberaanval" op het computernetwerk van Binnenlandse Zaken in mei ­vorig jaar. Ook Duitsland en de Europese Unie beschuldigden deze hackersgroepen al van cyberaanvallen op Europese instellingen, bedrijven en ambassades. De cyberaanval op Defensie zou dan weer zijn gelinkt aan het Chinese hackerscollectief UNSC2814/Gallium/Softcell.

"België veroordeelt deze kwaadaardige cyberactiviteiten met klem. Ze zijn in tegenspraak met de normen van verantwoordelijk staatsgedrag, zoals alle VN-lidstaten die onderschreven hebben", aldus Buitenlandse Zaken. "We blijven er bij de Chinese autoriteiten op aandringen om zich aan deze normen te houden en niet toe te laten dat hun grondgebied gebruikt wordt voor kwaadaardige cyberactiviteiten." Ons land vraagt China om "alle gepaste en mogelijke maatregelen te nemen om de situatie te detecteren, onderzoeken en aan te pakken".

Meest gelezen