Nicolas Maeterlinck

Landbouwer uit Houthulst die drinkwater steelt voor gewassen op heterdaad betrapt

In Houthulst konden inspecteurs van De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening een landbouwer betrappen die drinkbaar water aan het stelen was. De landbouwer tapte via een kraan drinkbaar water af en pompte het door naar zijn eigen tanks. Het afgenomen watervolume wordt nu bij hem aangerekend. 

De afgelopen weken hebben veel landbouwers het moeilijk om hun akkers te onderhouden door het algemene oppompverbod in West-Vlaanderen. Eén landbouwer uit Houthulst vond toch een oplossing voor het probleem. Hij tapte ’s nachts rechtstreeks drinkbaar water uit een waterleiding en pompte het over naar zijn eigen opslagtanks en putten. Op die manier kon hij zijn gewassen blijven besproeien.

Dankzij het speurwerk van enkele inspecteurs kon De Watergroep, die water levert aan Vlaamse gezinnen, de dief betrappen. De afgelopen vier weken kwamen meerdere meldingen binnen over een mogelijk waterlek. “We hadden een vermoeden van een illegale waterafname in Houthulst”, zegt woordvoerster Brigitte Van Damme, “We monitoren onze waterleidingen en het waterverbruik zorgvuldig. Bij onregelmatig nachtverbruik krijgen we een signaal binnen. Meestal wijst overmatig nachtverbruik op een lek of diefstal, maar doordat het water vooral ’s nachts werd afgetapt wees alles in de richting van een diefstal.”

Op heterdaad betrapt

De speurders konden de waterdief woensdagnacht ontmaskeren. De Watergroep registreerde ’s nachts, na een droge dag een groot tijdelijk nachtverbruik. “In samenwerking met de politie konden we de dader op heterdaad betrappen. Er werd een proces-verbaal opgesteld door de politie. De Watergroep zal nu het afgenomen watervolume bepalen en aanrekenen. Het is nog niet zeker of die landbouwer ook verantwoordelijk was voor alle voorafgaande afnames. De politie en onze juridische medewerkers volgen dit dossier verder op”, vertelt Van Damme. 

Meest gelezen