Stuwmeer bij Grote Renaissancedam op Nijl in Ethiopië loopt vol: al 22 miljard kubieke meter water in reservoir

Ethiopië heeft de derde fase afgerond van het aanvullen van een waterreservoir bij de Grote Renaissancedam, een gigantische stuwdam op de Nijl. Dat gebeurt ondanks protesten van Egypte en Soedan. Die vrezen voor hun waterbevoorrading.

De Grote Renaissancedam is 1,8 kilometer breed en 145 meter hoog en ligt in het noordwesten van Ethiopië. Op termijn moet de totale stroomcapaciteit van de stuwdam 5.000 megawatt bedragen en de huidige stroomcapaciteit van het land verdubbelen. Vandaag heeft de dam nog maar een capaciteit van 750 megawatt.

De bouw van de dam, die 5 miljard dollar moet kosten, is omstreden. Egypte en Soedan, die beiden stroomafwaarts aan de Nijl liggen, vrezen dat het gigantische project hun waterbevoorrading zal schaden. De Nijl is de belangrijkste bron voor drinkwater in de regio: Egypte is er voor 97 procent van de waterbevoorrading afhankelijk van, en ook het oosten van Soedan hangt af van het water van de Nijl.

BEKIJK - Beelden van de openingsceremonie op 20 februari 2022:

Videospeler inladen...

Ethiopië vult een enorm waterreservoir achter de Grote Renaissancedam met water op. De derde fase van die opvulling is nu afgerond, zo maakte Ethiopië vrijdag bekend. De opvulling komt ondanks protesten van Egypte en Soedan. Het stuwmeer bevat nu 22 miljard kubieke meter water. De maximumcapaciteit bedraagt 74 miljard kubieke meter.

De premier van Ethiopië, Abiy Ahmed, verzekerde vandaag nog eens dat het niet de bedoeling is van zijn land het water van de Nijl te monopoliseren. In het verleden hebben Egypte en Soedan aangedrongen bij Addis Abeba om het vullen van het stuwmeer stop te zetten, in afwachting van een akkoord tussen de drie landen over de werking van de Grote Renaissancedam. 

BEKIJK - Beelden van de dam tijdens de bouw:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" van 8 april 2021 over een mogelijke oplossing die Belgen hebben bedacht om de spanningen rond de dam op te lossen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen