AFP or licensors

Droogte onthult nieuwe sporen van dinosaurussen in Texas

In de bedding van een recent uitgedroogde rivier in de Amerikaanse staat Texas zijn mogelijk 113 miljoen jaar oude voetafdrukken van dinosaurussen tevoorschijn gekomen. Dat meldt het departement van de staat dat verantwoordelijk is voor de parken en fauna.

De diepe voetsporen waren wellicht duizenden of miljoenen jaren bedekt onder zand, modder en water. "Als gevolg van de extreme droogte deze zomer is de rivier op de meeste plaatsen volledig uitgedroogd, wat nieuwe sporen aan de oppervlakte heeft gebracht", lichtte Stephanie Salinas Garcia van het departement toe. 

AFP or licensors

De medewerkers van Dinosaur Valley State Park nabij de stad Dallas zijn in hun nopjes met de ontdekking. Volgens onderschriften bij de beelden die het park op sociale media postte, zou het kunnen gaan om één van de langste reeksen voetafdrukken van dinosaurussen ter wereld. Op de beelden is te zien hoe vrijwilligers helpen om de sporen schoon te maken. 

AFP or licensors

"De meeste sporen die onlangs zijn ontdekt op verscheidene plaatsen in de rivier van het park zijn nagelaten door een Acrocanthosaurus", zegt Salinas Garcia. Deze dinosauriër kon tot vijf meter meten en zeven ton wegen. Daarnaast zijn er ook sporen aangetroffen van de Sauroposeidon, een gigant die tot 18 meter lang kon worden en 44 ton kon wegen. 

Het Dinosaur Valley State Park werd in 1972 geopend om de oude sporen van deze prehistorische dieren te beschermen, want er werden daar al heel wat voetsporen gevonden. Liefhebbers moeten zich echter reppen om de nieuwe afdrukken te bewonderen. Er wordt immers regen voorspeld in Texas en dan zullen de nieuwe sporen wellicht opnieuw worden bedekt met water.

Meest gelezen