Klopt het dat drinken tijdens het eten niet goed is voor je spijsvertering?
We hebben allemaal standaard een glas water of iets anders van drank op tafel staan als we eten. Toch lijkt niet iedereen ervan overtuigd te zijn dat het een goed idee is om dat ook op te drinken tijdens de maaltijd. “Slecht voor de spijsvertering", klinkt het wel eens. Maar klopt dat ook? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters zocht het uit.
“Drinken tijdens het eten zou volgens sommigen de verteringssappen verdunnen, waardoor je maaltijd niet voldoende wordt afgebroken”, begint Martijn. “Het gevolg daarvan is een daling in de opname van voedingsstoffen en een maag die langer vol blijft zitten, waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt of zelfs maagzuur. Dat klinkt vooral ongezond en oncomfortabel.”
Welke invloed heeft drinken op onze spijsvertering?
“Het argument lijkt ook logisch”, gaat Martijn verder. “Maar... het is niet waar. Zo begint de verwerking van voedsel bijvoorbeeld al in onze mond. Daar malen we het fijn tijdens het kauwen en mengen we het met speeksel, waar enzymen inzitten die onze voeding beginnen te verteren. Vervolgens reist het voedsel door onze slokdarm naar de maag, die het verder afbreekt. Het mengsel dat overblijft, komt uiteindelijk in onze darmen terecht. Die nemen het grootste gedeelte van de voedingsstoffen in ons eten op. Al wat onbruikbaar is en overblijft, eindigt uiteindelijk in het toilet.”
De meeste dranken zullen het tempo waarmee het voedsel uit de maag verdwijnt niet vertragen.
En er zijn nog meer redenen waarom de stelling niet klopt. “Zo zal water de werking van de enzymen in de spijsverteringssappen van de maag niet beïnvloeden. Ook is de impact op de zuurtegraad van de maag miniem. Als je iets eet of drinkt, zal de zuurtegraad altijd even veranderen, maar het spijsverteringsstelsel reageert daarop door bijvoorbeeld meer zuur aan te maken. Ook toont wetenschappelijk onderzoek aan dat de meeste dranken het tempo waarmee voedsel uit de maag gaat niet vertragen.”
Drink je best voor, na of tijdens de maaltijd?
Zelfs met enkele grote slokken komt de verwerking van die heerlijke maaltijd dus niet in het gedrang. Meer nog: het kan je spijsverteringsstelsel zelfs een handje helpen. “Bijvoorbeeld tijdens het kauwen en slikken, door het voedsel zachter te maken. Goed gehydrateerd zijn, helpt trouwens ook bij de vooruitgang van de achteruitgang. Het zorgt ervoor dat de ontlasting zacht genoeg is om vlot door onze darmen te reizen.”
Een extra voordeel voor sommige mensen: drinken net voor de maaltijd helpt om sneller een vol gevoel te krijgen tijdens het eten. “Daardoor eet je minder, wat kan helpen om je gewicht onder controle te houden. Al overdrijf je hier natuurlijk best niet mee om een opgeblazen gevoel of tekort aan voedingsstoffen te vermijden. Drink er dus gerust op los tijdens het eten, maar wees niet te gulzig. Anders slik je misschien te veel lucht in, met extra boeren en winden tot gevolg.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
Werkt koffie echt vochtafdrijvend en drink je het daarom beter niet op hete dagen, of net wel?
Een kop koffie is heerlijk om de dag mee te beginnen of om een restaurantbezoek gezellig mee af te sluiten. Maar is het wel een goed idee om koffie te drinken wanneer de temperatuur boven de 25 graden klimt? Droogt het je lichaam niet extra uit? Sportdiëtiste Jana Camphens en koffie-expert Raf Van den Bruel leggen uit. -
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
Grote rode en gele borden duiken op in de straten van het Nederlandse Utrecht en Leiden. Op het eerste gezicht een belabberde reclamecampagne, er staat namelijk nergens tekst of zelfs maar een logo op het paneel, tot voorbijgangers dichterbij komen. Op bovenstaande beelden is te zien hoe vrijwel iedereen het er meteen over eens is: “Ik ruik frietjes.” In de reclameborden zitten ook echte frietjes van McDonald’s. Met deze actie willen ze meer klanten naar hun restaurants lokken, die vaak maar op enkele minuten stappen van de reclameborden liggen. -
Waarom is witte wijn wit, rode wijn rood en roséwijn roze? Zijn ze allemaal afkomstig van verschillende soorten druiven?
Wijn vind je in heel wat smaken en variaties aan kleuren: wit, rood, rosé en zelfs oranje. Onderling kennen ze ook tal van schakeringen. Maar hoe ontstaan die specifieke kleuren precies? En welke rol speelt de kleur van de druif? We vroegen het aan de meermaals bekroonde topsommelier Gianluca Di Taranto. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
Als je een open pot yoghurt terug in de koelkast zet, drijft er de dag nadien dikwijls een waterig laagje op. Maar wat is dat laagje precies? En moet je het weggieten, je yoghurt volledig weggooien of mag je het nog gerust opeten? Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere (UGent) legt uit. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe