Zo gaat het nieuwe hoogspanningsstation eruit zien
Elia

Bouw van nieuw hoogspanningsstation in Aalst begonnen: "Oude station was verouderd en wordt afgebroken"

In Aalst is netbeheerder Elia begonnen met de bouw van een nieuw hoogspanningsstation. In het station wordt elektriciteit opgevangen en verdeeld onder bedrijven en gezinnen uit de Denderstreek. Het nieuwe station kost zo'n 17 miljoen euro en moet het bestaande station vervangen. "Het oude station was verouderd en wordt afgebroken", zegt Carolien Pouleyn van Elia.

Aan de Erembodegemstraat, vlak naast het stadspark in Aalst, wordt al de hele zomer hard gewerkt. Er komt een nieuw hoogspanningsstation, dat het oude moet vervangen. "Het oude hoogspanningsstation werd in 1978 gebouwd en bereikt stilaan zijn houdbaarheidsdatum", vertelt Carolien Pouleyn van netbeheerder Elia.Ā 

Hier zetten we de stroom om van een hoog naar een laag spanningsniveau zodat de gewone mens hem kan gebruiken

Carolien Pouleyn, Elia

Eerst wordt een nieuw station gebouwd, daarna wordt het oude afgebroken. "Het nieuwe station zal, net als het oude, elektriciteit verdelen in de Denderregio."

"De stroom wordt opgewekt in een kerncentrale, bijvoorbeeld die van Doel, en komt hier aan op een hoog spanningsniveau. Het station in Aalst zet die elektriciteit om naar een laag spanningsniveau zodat gewone mensen en ook onze klanten, zoals ziekenhuizen en bedrijven, haar kunnen gebruiken."

Elia

Nieuw station moet begin 2027 klaar zijn

Begin 2027 zou het nieuwe station klaar moeten zijn. Als het in gebruik genomen wordt, kan het oude station afgebroken worden. Mogelijk zullen bepaalde elementen bewaard blijven om de industriĆ«le waarde van de locatie te bewaren.Ā 

Meest gelezen