AFP or licensors

TotalEnergies trekt handen af van Russische gasontginning, na controverse over omvorming tot kerosine voor Russisch leger

Het Franse olie- en gasbedrijf TotalEnergies verkoopt zijn aandeel in Terneftegaz, een joint venture met het Russische gasbedrijf Novatek. Dat bedrijf ontgint gas in Siberië. Maar TotalEnergies was in een storm van kritiek terechtgekomen, nadat was gebleken dat het gas omgevormd wordt tot kerosine en gebruikt wordt voor Russische gevechtsvliegtuigen in de oorlog in Oekraïne. Het energiebedrijf zegt nu dat de beslissing om te verkopen al voor de controverse was genomen.

De Franse olie- en gasgigant TotalEnergies heeft tot nu toe de meeste van zijn belangen in Rusland behouden, in tegenstelling tot veel andere westerse bedrijven. Maar na een grote controverse verkoopt TotalEnergies nu zijn aandeel van 49 procent in de joint venture Terneftegaz. De koper is Novatek, het Russische gasbedrijf dat de overige 51 procent van die joint venture in handen had. De twee bedrijven beheerden tot nu toe samen het Termokarstovoje gas- en koolwaterstofveld in Siberië, in Rusland.

Russische gevechtsvliegtuigen

De Franse krant Le Monde bracht deze week aan het licht dat Terneftegaz aardgascondensaat levert dat wordt omgezet in kerosine. Die kerosine, een vliegtuigbrandstof, wordt volgens de krant in twee Russische legerbasissen gebruikt. De brandstof werd onder meer geleverd aan de luchtmachtbasis van de Soechoj-straaljagers die aan het begin van de oorlog het theater in Marioepol bombardeerden en waarbij vermoedelijk honderden mensen om het leven kwamen.

TotalEnergies ontkende elke verantwoordelijkheid en zei bijvoorbeeld dat het enkel de grondstof levert en niet de kerosine. In een mededeling vandaag zei het Franse energiebedrijf dat het inderdaad grondstoffen ontgint die in kerosine worden omgezet, maar dat die vliegtuigbrandstof allemaal voor export bedoeld is. 

TotalEnergies laat ook uitschijnen dat de verkoop van het aandeel niets te maken heeft met de controverse en zegt dat het akkoord al op 18 juli werd beklonken en op 8 augustus ter goedkeuring naar de Russische autoriteiten werd gestuurd.

Global Witness, een mensenrechtenorganisatie die Le Monde hielp bij zijn rapport, zegt dat TotalEnergies zichzelf tegenspreekt in zijn verklaringen en wil een onderzoek.

Meest gelezen