Armand (Pien) wordt een storm: België krijgt bekende weerman op lijst met stormnamen voor dit seizoen

De eerste storm die komend seizoen ontstaat in ons land, Luxemburg, Frankrijk, Spanje of Portugal zal de naam Armand meekrijgen, een verwijzing naar de bekende - ondertussen overleden - weerman Armand Pien. Ons land droeg de naam voor en kon de andere landen overtuigen. "De A is een populaire letter, want het is de grootste kans dat de naam wordt gebruikt."

Eunice, Dudley, Ciara. Je hebt er ongetwijfeld vorige winter van gehoord, want het zijn stormen die over ons land trokken en behoorlijk wat schade en hinder veroorzaakten. De manier waarop die namen worden gegeven, is echter behoorlijk complex in Europa. 

"Europa is ingedeeld in verschillende groepen", legt David Dehenauw van het KMI uit. Iedere groep maakt elk jaar zijn eigen lijst met namen. Het land dat als eerste code oranje uitroept voor wind, mag de storm een naam geven. Dat land put dan uit de lijst die bepaald is binnen zijn groep. Er zijn dus verschillende lijsten met stormnamen in Europa. Maar eens de storm een naam heeft gekregen, blijft die wel overal in Europa dezelfde. Ook als de storm naar een land uit "een andere groep" trekt. 

Ons land zit samen met Spanje, Portugal, Frankrijk en Luxemburg in één groep. Samen maakten zij ook dit jaar weer één lijst met namen. Bovenaan die lijst dit jaar, bij de letter A? Armand. Vernoemd naar wijlen Armand Pien, de bekende weerman die 37 jaar lang het weer voorspelde op de BRT en later de VRT. 

"Volgend jaar zal het twintig jaar geleden zijn dat Armand Pien overleed", zegt Dehenauw. "Hij was bijna vijftig jaar ons boegbeeld. We zijn hem daar heel dankbaar voor en zijn hem zeker nog niet vergeten. Ik denk de mensen ook niet. Daarom verdient hij zeker een naam als storm. Hij zou dat fantastisch hebben gevonden. Het is een groot eerbetoon van het KMI aan ons boegbeeld van toen."

Vlaanderen leerde door hem de straalstroom kennen en hij presenteerde al eens met een vreemde groente: wie was Armand Pien?

Videospeler inladen...

Eigenlijk wilde het KMI Armand vorig jaar al op de lijst krijgen, maar dat lukte niet. "De A is een populaire letter, die was al bezet", zegt Dehenauw. De lijst wordt namelijk alfabetisch afgelopen. Hoe hoger de naam op de lijst, hoe groter de kans dat hij wordt gebruikt. 

"Omdat Armand vorig jaar niet lukte, hebben we gekozen voor Jean-Louis (een verwijzing naar wijlen Jean-Louis Van Hamme, meteoroloog bij het KMI en presentator bij RTBF, red.). Die naam is echter niet gebruikt. We zouden hem dus nog eens kunnen voordragen in de toekomst."

Hoe het dit jaar dan wel is gelukt? "Toen vorig jaar de A al bezet bleek, heb ik meteen Armand voorgedragen voor dit jaar. Je moet er dus vroeg genoeg bij zijn, maar ook overleg is belangrijk. Alle landen moeten akkoord gaan."

Concreet: de eerste keer dat ons land, Spanje, Portugal, Frankrijk of Luxemburg als eerste land een code oranje voor wind afkondigt voor een bepaalde storm, dan zal die de naam Armand krijgen. Als die storm dan verder zou trekken naar andere landen, blijft die de naam Armand behouden. 

"Maar het kan perfect dat wij storm Armand niet te zien krijgen", tempert Dehenauw de verwachtingen. Dat kan wanneer een storm ontstaat in bijvoorbeeld Spanje en die storm blijft daar ergens hangen of trekt verder naar andere landen, maar niet naar ons land. Geen Armand dan voor ons, maar de zuiderse landen leren dan wél "onze" Armand Pien kennen.

Voor de liefhebbers: het laatste weerbericht van Armand Pien op de VRT, van 31 augustus 1990:

Videospeler inladen...

De hele lijst van stormnamen

Voor de volledigheid: dit is de hele lijst van stormnamen die België, Spanje, Portugal, Frankrijk of Luxemburg hebben afgesproken voor het seizoen 2022-2023.
 
  1. Armand
  2. Beatrice
  3. Claudio
  4. Denise
  5. Efrain
  6. Fien
  7. Gerard
  8. Hannelore
  9. Isaack
  10. Juliette
  11. Kamiel
  12. Larisa
  13. Mathis
  14. Noa
  15. Oscar
  16. Patricia
  17. Rafael
  18. Sarah
  19. Tiago
  20. Valerie
  21. Waid

Meest gelezen