Frans Van Eeckhout (l.), overgrootvader van Remco Evenepoel, en Remco zelf.
Volledig scherm
PREMIUM
Frans Van Eeckhout (l.), overgrootvader van Remco Evenepoel, en Remco zelf. © RV/Getty

“Het zit in de genen”: is uitblinken in sport genetisch bepaald?

“Het zit in zijn genen”, aldus de fiere grootouders van Remco Evenepoel over de exploten van hun kleinzoon in deze Vuelta. Oma Liliane en opa Eduard hebben gelijk. Sportieve uitblinkers zijn van in het kraambed voorbestemd. “30 tot 80 procent van de atletische prestaties wordt bepaald door genetische factoren”, zeggen experten.

6 reacties

  • Geert Smets

    2 jaar geleden
    Remco is nog jong en zet zich 100% in. We gaan nog veel plezier aan hem beleven.
  • Brent Somers

    2 jaar geleden
    Klopt als een bus. Kinderen van topspelers krijgen meer kansen in het topsport.
  • Luciano van As

    2 jaar geleden
    Amai fysiek zijn er ook geweldig veel gelijkenissen ! Het was weer een geweldige rit van Remco, en ik hoop echt van harte dat hij de Rode trui blijft behouden, hij verdient het !
  • Gert Veer

    2 jaar geleden
    Door omgevingsfactoren zoals training en volharding kan men betere prestaties leveren, dat staat vast. Maar ieder van ons heeft een genetisch bepaald plafond en daar kun je niet over hoe hard je ook probeert of hoe graag je het ook wil. Het is zeker een voordeel als je (voor)ouders hebt met de "juiste" genen (grootte, IQ, sportief), met veel geluk combineren die zich in in de gewenste verhoudingen en héél af en toe kan een gunstige mutatie tot een nóg gewenstere, unieke aanpassing leiden.
  • Luc Deville

    2 jaar geleden
    (Top) sporters hebben, zelfs na hun carrière, veel meer contacten in de sportwereld dan wie niet aan (top)sport doen. Hetzelfde in de politiek, bedrijfsleven, artiesten enz.