600 euro voor een kilo van het duurste zout ter wereld: zo smaakt het
Dat je voor een coupe champagne wel wat geld moet neertellen, weet je al. Hetzelfde geldt voor een ‘coupe’ champagnezout. Voor één kilo moet je maar liefst 600 euro over hebben. Een stevig prijskaartje voor een smaakmaker. Smaakt deze versie dan hetzelfde als het klassieke tafelzout? Of proef je écht een champagnesmaakje die het prijskaartje wat kan verantwoorden? Onze HLN-journalist zocht het uit.
Ook een basisproduct zoals zout bestaat in verschillende vormen en maten. Je hebt het klassieke keukenzout, dat ontstaat door verdamping van het zeewater. Ook heb je het bekende, iets fijnere fleur de sel, dat in de Belgische keuken vaak wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen of te garneren. Tot slot zijn er ook nog de exclusievere soorten, zoals het rode Incazout uit de Andes, Keltisch moeraszout of Himalayazout.
Die laatste categorie exclusieve soorten heeft sinds kort een nieuwe aanwinst: champagnezout. De variant is het resultaat van een unieke samenwerking tussen zoutproducent ‘Bora Bora Sea Salt’ en de Franse champagnefabrikant Champagne Barons de Rothschild. “We maakten eerst een soort blend met verschillende champagnedruiven zoals Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. We plaatsten die op een laag vuur en vermengden het vervolgens met zeezout”, vertelt Bora Bora-oprichter Fabienne Bratschi aan de Duitse krant ‘Bild’. “Na drie dagen is het aroma van de champagne volledig doorgedrongen tot in het zout. Daarna drogen we het zout in de zon.”
Lees verder onder de foto.
Een potje champagnezout van 75 gram, inclusief een lepel van parelmoer, kost 45 euro. Goed voor 600 euro per kilo van dit type zout.
Om de exclusiviteit van de samenwerking te benadrukken, zijn er maar 172 potjes van gemaakt. En dat merk je aan de prijs. Een potje champagnezout van 75 gram (inclusief een lepel van parelmoer), kost 45 euro. Goed voor 600 euro per kilo van dit type zout. Ter vergelijking: een kilo keukenzout uit de discounter kost ongeveer 50 cent. En zelfs een kilo Kalaharizout uit de Himalaya kost ‘maar’ 40 euro. Je moet er dus wel wat voor over hebben.
Is de smaak zijn geld waard?
En dan duikt natuurlijk dé hamvraag op: hoe smaakt dat champagnezout? Michael Quandt, foodexpert bij ‘Bild’, had de eer om als één van de 172 gelukkigen het zout te proeven. “Het is in de eerste plaats verbazingwekkend hoeveel de smaak van de fruitige champagne het zout bijna bedekt. De zoutvlokken parelen op de tong. Het tintelt echt alsof je na een slok champagne nog een paar druppels in je mond hebt.” Volgens Quandt gaat het zout goed samen met carpaccio, gegrilde kip, groenten, witvis en vooral zeevruchten. “In combinatie met garnalen is het zout een ware smaakexplosie.”
Wel blijft het belangrijk om niet te overdrijven met zout. Overconsumptie brengt risico’s met zich mee. “Je lichaam houdt meer vocht op. Je bloeddruk verhoogt en ook de druk op je nieren, cruciale lichaamseigen filters, neemt toe”, benadrukt diëtist Michaël Sels. “Verder heb je door een ‘ziltige’ levensstijl een hogere kans op een beroerte, maagkanker, hartkwalen en botontkalking.”
In ons expertenartikel vertelt diëtist Michaël Sels hoe je zout wel op een gezonde manier consumeert.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
-
Spaargids.be
Houdt jouw spaarrekening op te bestaan? “Opgebouwde voordelen neem je mee naar nieuwe rekening”
Elke bank kan vanaf deze zomer nog maximaal vier gereglementeerde spaarrekeningen aanbieden. Wil een bank een spaarrekening schrappen, dan moest ze daarover tegen eind april 2024 de klanten verwittigen. Valt ook jouw spaarrekening weg? Spaargids.be geeft een overzicht. -
Livios
In welke maanden leveren je zonnepanelen het meeste op en hoe komt dat?
Wil je weten hoeveel stroom je zonnepanelen jaarlijks, maandelijks of dagelijks opwekken? Bouwsite Livios legt uit hoe je dat makkelijk zelf berekent en welke factoren een invloed hebben op de opbrengst van je installatie. -
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
Koop je een flesje ‘tropisch fruitsap’ in de supermarkt, dan is de kans groot dat je in de plaats van mango- of ananassap toch vooral appelsap drinkt. Een X-thread waarop de ontdekking gedeeld werd, ging viraal. En meer zelfs: appelsap vind je ook terug in onder andere ketchup en fruitbeleg zoals confituur. Waarom zit dat ingrediënt in zoveel producten verstopt? -
PREMIUM60
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
-
Waarom je best écht niets eet als je bloed moet laten nemen bij de dokter
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen