Simulatie van hoe het speelgedeelte van Aquatopia eruit zal zien

Zwembad van Aalst gebruikt regenwater om er zwemwater van te maken

Aquatopia, het stedelijk zwembad van Aalst krijgt een installatie waarmee regenwater van de daken opgevangen wordt en als zwembadwater gebruikt kan worden. In Nederland en aan de Vrije Universiteit Brussel bestaat het systeem al, maar het wordt nu ook in Aalst toegepast. Het regenwater wordt eerst gezuiverd en dan gebruikt om de zwembaden bij te vullen. 

In Aalst wordt volop gebouwd aan het tweede deel van Aquatopia. Dat wordt een speelparadijs voor kinderen met onder meer peuterbaden en glijbanen. Op het dak komen er 19 regenwatertanks, goed voor zo’n 380.000 liter.

“Het water wordt eerst grondig gezuiverd”, zegt schepen van Sport Matthias De Ridder (N-VA). “Zelfs volgens strengere normen dan in Nederland. Daarna wordt het aan het bestaande zwemwater toegevoegd. Het grootste deel van het zwembad is eerst gevuld met leidingwater, het regenwater dient om het verloren water bij te vullen.”

Duurzaam

Aalst heeft voor de bouw van het zwemparadijs hard ingezet op duurzame technieken. Zo wordt het water van de douches hergebruikt in de verwarmingsinstallatie. Daarvoor wordt geen gas gebruikt, maar warmtepompen. De koude die daarbij vrijkomt, kan dienen om lokalen te koelen. Het dak ligt ook vol met zonnepanelen, die in principe het volledige energieverbruik zouden moeten kunnen dekken.

Momenteel zijn al twee sportbaden open in het eerste deel van Aquatopia. Het speelparadijs moet klaar zijn voor de kerstvakantie. Een exacte openingsdatum is nog niet bekend.

Meest gelezen