Een van de gevonden knekelmuren

1.057 skeletten, knekelmuren en een kinderkerkhof ontdekt bij opgravingen in en rond Gentse Sint-Baafskathedraal

Bij opgravingen in en rond de Sint-Baafskathedraal in Gent zijn onder andere 1.057 skeletten, knekelmuren en een kinderkerkhof ontdekt. De archeologische vondsten werden vandaag voorgesteld. "Een van de opvallendste vondsten is een beschilderde grafkelder uit de 14e eeuw", zegt hoofdarcheoloog Janiek De Gryse.

Een jaar lang heeft een team van 15 archeologen opgravingen en onderzoek gedaan in en rond de Gentse Sint-Baafskathedraal. Daarbij kwamen enkele verrassende vondsten aan het licht. "In de crypte van de kathedraal hebben we een beschilderde grafkelder ontdekt van een vrouw die tot de toenmalige elite moet behoord hebben", meent hoofdarcheoloog Janiek De Gryse. “De vrouw was tussen de 20 en 40 en werd begraven in een luxueuze grafkist."

"Het is uitzonderlijk om het graf van een vrouw in de crypte van een kathedraal te vinden. Dat toont aan dat ze tot de hoogste sociale laag van de maatschappij hoorde. Bij opgravingen op het parochiekerkhof hebben we ook massagraven uit de 15e eeuw gevonden en knekelmuren - dat zijn muren van menselijke beenderen - met resten van meer dan 400 mensen."

Uitzonderlijke vondst

In Vlaanderen waren tot nu toe nooit eerder knekelmuren ontdekt. "Door onderzoek op de beenderen hebben we ontdekt dat het om dijbenen en scheenbenen uit de 15e eeuw gaat, maar dat de muren zelf in de 17e eeuw zijn opgebouwd", vertelt De Gryse. "De muren zijn waarschijnlijk gebouwd na het ruimen van graven om plaats te maken op het kerkhof. Deze knekelmuren bevonden zich trouwens altijd ondergronds. Door de botten te analyseren konden we vaststellen dat ze nooit aan weer en wind zijn blootgesteld."

De massagraven zijn volgens De Gryse moeilijker te verklaren. "Het is vreemd dat de massagraven uit de 15e eeuw komen. Het zou logischer zijn moesten ze uit de 14e of 16e eeuw stammen, want bij de eerste had je de pest en bij de laatste de godsdienstoorlogen. In de 15e eeuw weten we niet direct wat deze massagraven veroorzaakt kan hebben. Daarvoor moet er verder DNA-onderzoek op de resten gebeuren zodat we kunnen achterhalen waaraan deze mensen overleden zijn."

Meest gelezen