Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Langstlopende musical op Broadway gooit handdoek: "Phantom of the opera" stopt na 35 jaar

"The phantom of the opera", de langstlopende musical op Broadway in New York, gooit de handdoek. Op 18 februari 2023 zal de allerlaatste voorstelling gespeeld worden. De musical van de Britse componist Andrew Lloyd Webber zal er dan een carrière van 35 jaar op Broadway hebben opzitten. Corona is de voornaamste schuldige: de theaters waren meer dan 18 maanden gesloten en de bezoekerscijfers staan nog niet op het niveau van voor de pandemie.

"The phantom of the opera", "Het spook van de opera", is gebaseerd op het werk van de Franse schrijver Gaston Leroux, die het in 1909-1910 eerst als feuilleton publiceerde, en later als boek. Het is een gothic novel die romantiek, horror, mysterie en tragedie met elkaar verweeft. Het vertelt het verhaal van Erik, een fysiek misvormde componist die in de Parijse opera woont en daar allerlei onheil veroorzaakt. Hij wordt verliefd op Christine, een jonge wees aan wie hij zanglessen geeft, en die al snel een groot succes wordt.

Het boek had aanvankelijk niet veel succes, maar geldt nu wel als een klassieker in de Franse literatuur. Niet het minst door de talrijke film- en toneelbewerkingen die ervan gemaakt zijn. In 1986 schreef de Britse componist Andrew Lloyw Webber samen met tekstschrijvers Charles Hart en Richard Stilgoe de musical "The phantom of the opera", met intussen bekende songs als "Masquerade", "Angel of music", "All I ask of you" en "The music of the night." De musical ging op 9 oktober 1986 in première op West End in Londen.

Op 26 januari 1988 werd de eerste voorstelling gespeeld in het Majestic Theatre op Broadway in New York. Daar staat het bijna 35 jaar laten nog altijd op het programma, maar wie nog een kaartje wil, zal zich moeten haasten. Op 18 februari volgend jaar staat de laatste voorstelling gepland. Tanende bezoekerscijfers tijdens en na corona zijn de voornaamste oorzaak.

Dure musical

De culturele scene op Broadway, een echte trekpleister voor New Yorkers en toeristen, kreeg zware klappen tijdens de pandemie. De theaters moesten meer dan 18 maanden de deuren sluiten. Na de heropstart konden sommige van de meest populaire shows snel weer goede cijfers voorleggen. Maar om zonder verlies te draaien, heb je een constante stroom van bezoekers nodig, en het toerisme in New York is nog niet op het niveau van voor corona.

"The phantom of the opera" is een erg dure musical om te maken, met uitgebreide sets, rijkelijke kostuums, een grote cast en een groot orkest. Sinds de heropening schommelde de ticketverkoop tussen de 1 miljoen en de 850.000 dollar per week, met meer pieken naar beneden. Vorige week leverde de ticketverkoop nog 867. 997 dollar op.

Als "The phantom of the opera" er op 18 februari mee ophoudt, zal de musical net zijn 35e verjaardag op Broadway gevierd hebben. Er zullen maar liefst 13.925 voorstellingen geweest zijn, goed voor 19 miljoen bezoekers. De musical lanceerde mee de carrière van sopraan Sarah Brightman, die in de allereerste dagen op Broadway de rol van Christine speelde. Ze was ook een tijdje getrouwd met componist Andrew Lloyd Webber.

Hoofdrolspelers Steve Barton, Michael Crawford en Sarah Brightman groeten het publiek na de première van "The phantom of the opera" in Broadway op 26 januari 1988.
AP1988

70.000 voorstellingen

Fans van "The phantom of the opera" kunnen nog altijd naar Londen trekken, daar speelt de musical nog altijd op West End. Over heel de wereld is de musical al opgevoerd in 183 steden in 17 talen. Er zijn al meer dan 70.000 voorstellingen geweest, gezien door meer dan 145 miljoen mensen.

Wanneer "The phantom of the opera" stopt, kan "Chicago" aan de inhaalrace beginnen voor langstlopende musical op Broadway. Die musical wordt al sinds 1996 opgevoerd, gevolgd door "The lion king", dat sinds 1997 te zien is.

Meest gelezen