Rotselaar en Haacht maken nieuwe afspraken met festivalorganisator van Rock Werchter

De gemeentebesturen van Rotselaar en Haacht hebben een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten met concertorganisator Live Nation, die de festivals organiseert op de weide van Werchter. Door die nieuwe overeenkomst wordt het in principe mogelijk om in de toekomst meer dan één meerdaags festival te organiseren in Werchter. 

De meeste afspraken die er al waren tussen concertorganisator Live Nation en de gemeenten Rotselaar en Haacht, blijven dezelfde. Zo mogen er maximaal 7 festivaldagen zijn per jaar en 5 kampeernachten. In de praktijk zijn er 4 festivaldagen en de 5 kampeernachten al weggelegd voor Rock Werchter en kunnen er nog een editie van bijvoorbeeld TW Classic en Werchter Boutique bijkomen. Nieuw in de overeenkomst is dat er vanaf nu meer dan Ă©Ă©n meerdaags festival georganiseerd zou mogen worden. Live Nation heeft daarvoor nog geen concrete plannen, maar het wordt in de toekomst dus wel mogelijk terwijl dat vroeger sowieso verboden was. De organisator moet voor nieuwe plannen in die richting wel altijd toestemming vragen aan beide gemeentebesturen.

Door de vernieuwde overeenkomst is de toekomst van de festivals in Werchter verzekerd

Jelle Wouters, burgemeester Rotselaar

"De trends in de festivalsector gaan razendsnel en deze overeenkomst moet ervoor zorgen dat de concertorganisator kan inspelen op nieuwe tendenzen", zegt burgemeester van Rotselaar, Jelle Wouters (CD&V). "Zo is ook de toekomst van de festivals in Werchter verzekerd, maar wel altijd met respect voor de leefbaarheid van de buurt. We willen dat er zo weinig mogelijk verkeershinder is en daarom stellen we ook ieder jaar weer een mobiliteitsplan op."

Verkeersopstoppingen blijven een probleem omdat festivalgangers hun GPS volgen en niet de signalisatie richting parkings

Steven Swiggers, burgemeester Haacht

De mobiliteit tijdens de festivals in Werchter is ook voor buurgemeente Haacht een prioriteit. "Wij willen een maximale spreiding van het verkeer zodat er minder verkeersopstoppingen zijn en de auto's beter verdeeld worden over de verschillende parkings", zegt burgemeester van Haacht, Steven Swiggers (Open VLD). "Dat blijft een probleem doordat festivalgangers soms hun GPS volgen en niet de signalisatie richting parkings. Ook hier ligt er een verantwoordelijk bij de concertorganisator, want zij werken daarvoor samen met een extern mobiliteitsbureau."

Concertorganisator Live Nation zal tegen de zomer van 2024 het landschapspark op het festivalterrein van Werchter ook verder uitbouwen voor het publiek. Op die manier wil de gemeente Rotselaar iets teruggeven aan de inwoners. Voor 2023 staan er naast Rock Werchter momenteel ook al TW Classic met Bruce Springsteen en een concert van Harry Styles op de agenda op de weide van Werchter.

Meest gelezen