“Het einde van de maand is een concrete datum, maar de toekomst? Die ligt helemaal open en is onzeker.”
Volledig scherm
PREMIUM
“Het einde van de maand is een concrete datum, maar de toekomst? Die ligt helemaal open en is onzeker.” © PN/Pieter-Jan Vanstockstraeten

INTERVIEW. 'Angstsocioloog' Rudi Laermans: “Binnen dertig jaar gaan we niet bezig zijn met de gevolgen van deze Covid- of energiecrisis”

Veel Vlamingen zijn bang. Bang voor een koude winter, bang voor de energiefactuur, bang voor een lege spaarrekening. En dat terwijl de angst voor een Europese oorlog er nog inzit en we nog maar net zijn bekomen van het gevaar dat Covid-19 heet. Wat doet die opeenvolging van angstaanjagende crisissen met ons? Socioloog Rudi Laermans (KULeuven), auteur van een boek over collectieve angsten, geeft antwoorden. “Een klein voordeel aan corona is dat we wisten hoe we ons ertegen konden beschermen. Bij de energiecrisis gaat het over een onbestemde angst: niemand weet wat er precies gaat gebeuren.”

21 reacties

  • sonja van oers

    2 jaar geleden
    Geef alle politiekers 2 jaar lang een inkomen van 1500€ per maand. Dan worden ze misschien eens realistisch in hun denkwijze. Nu met een maandinkomen van 10.000€ blijven ze t gewone volk uitpersen en uitlachen.
  • Marleen Willems

    2 jaar geleden
    Ik lig daar soms wel wakker van van al die crisissen vooral voor onze jonge mensen die nog moeten starten: studeren, een huis gekocht, werkzekerheid, renovatie maar vooral nog iets kunnen sparen desnoods voor een rusthuus als het niet anders kan. Wij 60+ hadden misschien enige rust gevonden in oensioensparen. U moet het maar eens nagaan hoe het wekelijks/dagelijks verdampt.
  • Patrick Van Goubergen

    2 jaar geleden
    4000 euro sanering voor mazouttank Goed in zak gezet Normaal 500 euro
  • Paul Lejeune

    2 jaar geleden
    Ik haal al jaren spaarcenten van mijn spaarboekje, wij willen nog genieten van ons leven, zonder op de kleintjes te moeten letten . Onze kinderen en kleinkinderen krijgen nu ook af en toe iets toegestopt ,maar moeten niet rekenen op een grote erfenis . Wij gaan ook nooit naar een bejaardenhuis! Dus ! op is op !
  • David McIntosh

    2 jaar geleden
    Neen Kristoff. Een spaarcentje dient voor onvoorziene uitgaven of reizen of een auto of…maar niét om de energiefactuur mee te betalen. Energie moet door staatsbedrijven opgewekt en aangeboden worden, niet door privébedrijven met aan het hoofd mensen met obscene hebberigheid.