Poppen met de huidaandoening vitiligo
Copyright Marijke Belon

Lokerse speelgoedwinkel verkoopt poppen die anders zijn: "Met een wijnvlek, een hoorapparaat of een bril"

Marijke Belon verkoopt samen met haar echtgenoot in hun speelgoedzaak "Meike" poppen, die net iets anders zijn dan de standaard: poppen met een donkere huidskleur, met het Downsyndroom, met een wijnvlek, een hoorapparaat of een brilletje. De poppen tonen dat er heel wat diverse personen bestaan in de maatschappij.

"Vorige maand nog waren de vertederende reacties te zien van zwarte kinderen op de eerste beelden van de Disney-remake van "The little mermaid" met een zwarte actrice als Ariel. Ontroerend, maar bovenal een teken dat de diversiteit in onze maatschappij nog niet op alle vlakken te zien is. Daar besloot speelgoedwinkel Meike in Lokeren iets aan te doen. Zaakvoerder Marijke Belon verkoopt sinds vorig jaar poppen die niet standaard zijn. 

Het is zo belangrijk dat kinderen een pop kunnen kiezen waarin ze zichzelf kunnen herkennen

Marijke Belon

"Bij de start vorig jaar hadden we maar een klein aantal poppen, want we focussen ons vooral op houten speelgoed", vertelt Marijke. "Maar toen kwam er een mevrouw binnen die op zoek was naar een pop met een donkere huidskleur. We hadden dat nog niet in ons assortiment en we gingen op zoek. Gemakkelijk was dat niet."

Poppen die verschillende culturen en huidskleuren aantonen.

Downsyndroom en wijnvlekken

Na een lange zoektocht kon Marijke poppen vinden met een andere huidskleur zoals Aziatische poppen en poppen die uit een andere cultuur komen. Maar er zijn ook poppen met een beperking of die er iets anders uitzien. "Er zijn er met het Downsyndroom en er zijn er ook met een huidaandoening zoals vitiligo, wijnvlekken of een albino. Het geeft een beeld weer van hoe de wereld nu echt in elkaar zit."

We moeten een bredere keuze hebben dan enkel de witte pop met het blonde haar
Marijke Belon

Die diversiteit is heel erg belangrijk, zegt Marijke. "Kinderen moeten zichzelf, of een kindje uit de klas of iemand die ze op de trein tegenkomen, kunnen herkennen. Ze moeten een bredere keuze hebben dan alleen de witte pop met het blonde haar. We hopen dat we voor elk kind, en misschien ook voor verenigingen, iets kunnen betekenen."

Pop met het syndroom van Down

The word is out, en iedereen weet nu dat Marijke in haar winkel diverse poppen verkoopt: "Het stond nog maar in de krant, en er stonden 's ochtends al mensen om 09.00 uur aan de winkel. Al mijn poppen met hoorapparaten zijn al uitverkocht, die moet ik al meteen bijbestellen."

"Van jou, van jou, van jou ... van iedereen!"

De zaakvoerders leggen op hun website ook mooi uit waarvoor ze willen staan: inclusievepoppen.be.

Copyright Marijke Belon

Meest gelezen