© ssj

Bende stal meer dan 130 ingebouwde gps-toestellen

Zes mannen uit Nederlands Limburg stonden in Mechelen terecht voor hun aandeel bij een reeks van meer dan 130 auto-inbraken in Limburg en Antwerpen. Ze roofde telkens de ingebouwde gps.

tdk

De Nederlandse bende sloeg op tientallen plaatsen in ons land toe. Dat was onder meer het geval in Maaseik, Turnhout, Hasselt, Aartselaar, Boom, Rumst, Stabroek, Kapellen, Genk, Grobbendonk, Balen, Duffel, Mechelen en Sint-Katelijne-Waver. “Ze gingen bijna altijd op dezelfde manier te werk: een zijruit van het voertuig werd stukgeslagen en in de auto werd de ingebouwde gps vakkundig verwijderd”, zei openbaar aanklager Linda De Vriendt. “Het viel op dat ze vooral auto’s van het merk Volkswagen viseerden. Tijdens hun nachtelijke rooftochten sloegen ze ook verscheidene keren toe. Uit het onderzoek bleek dat één man in een gehuurde vluchtwagen bleef zitten en dat twee kompanen de eigenlijke inbraak pleegden.”

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling terecht toen ze toesloegen in de regio van Mechelen. “Begin februari 2014 viseerden ze een auto vlakbij een bedrijf in Sint-Katelijne-Waver. De camera’s van dat bedrijf registreerden alles. Ook de vluchtwagen van de dieven werd gefilmd. Aan de hand van de nummerplaat kwamen de speurders uit bij een verhuurfirma in het Nederlandse Roosendaal en zo kwamen ze ook te weten wie de huurder van de Seat was.”

Het openbaar ministerie sprak van een professioneel georganiseerde bende en tilde heel zwaar aan de feiten. Tegen Nossayr E.B. werd vijf jaar cel gevorderd. De man zou bij 131 feiten betrokken geweest zijn. Een aantal dat door de verdediging werd ontkend.

Ook tegen Nejm A. werd vijf jaar cel geëist. Tegen Mohamed H., Yahfid H. en Abellah T. werd één jaar geëist en tegen Amin H., die maar één feit zou gepleegd hebben tijdens zijn meerderjarigheid, zes maanden. Er werden ook boetes tot 6.000 euro gevraagd. Vonnis valt op 20 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER