© ATV

1.883 automobilisten lappen nieuwe verkeersregels in fietsstraat Turnhoutsebaan aan hun laars

Borgerhout -

Sinds de Turnhoutsebaan begin juli een fietsstraat is geworden, werden er 1.883 automobilisten betrapt op te snel rijden en/of het gebruiken van de middenberm die is voorbehouden aan het openbaar vervoer. De cijfers geven een beeld van het aantal overtredingen tot en met 23 september.

Patrick Van de Perre

De Turnhoutsebaan heeft op 8 juli het statuut van fietsstraat gekregen. Dat betekent dat automobilisten niet langer fietsers mogen inhalen en dat de maximum toegelaten snelheid er 30 kilometer per uur is.

Uit de gegevens van een mobiele flitscamera, die nu opgesteld staat aan het kruispunt met de Blijde Inkomststraat, blijkt dat in de periode van 8 juli tot en met 23 september 1.883 automobilisten in de fout gingen. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Wegen en Verkeer in Antwerpen. Het gaat om mensen die de snelheidslimiet niet respecteren en/of fietsers voorbijsteken door de berijdbare bedding in het midden, die voorzien is voor trams en bussen, te gebruiken. Bij de 1.883 automobilisten zijn er 305 die met een auto met een buitenlands kenteken reden.

Ook werden er 199 zogenaamde prioritaire voertuigen geflitst. Het gaat om politie, brandweer en ambulances. Deze voertuigen mogen, indien ze onderweg zijn naar een noodsituatie, uiteraard wel de verkeersregels negeren.

Mobiele camera

“De mobiele flitscamera, die eerst stadinwaarts en nadien staduitwaarts werd neergezet, controleert in eerste instantie of de maximumsnelheid gerespecteerd wordt. Als op het beeld van de camera blijkt dat een automobilist ook nog eens fietsers inhaalt door over de bedding in het midden van de straat te rijden, betekent dit dat er twee overtredingen gemaakt zijn”, zegt Gilles Van Goethem van het Agentschap van Wegen en Verkeer in Antwerpen.

Het is Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) die begin dit jaar besliste om van de Turnhoutsebaan een fietsstraat te maken. “Bij het invoeren ervan heb ik altijd aangegeven dat we gaan inzetten op handhaving. Deze cijfers bewijzen dat handhaving als sluitstuk van een goed verkeersveiligheidsbeleid noodzakelijk is.”

Lydia Peeters hoopt dat het aantal overtredingen op de Turnhoutsebaan in de nabije toekomst verder zal dalen. “Ik hoop dat op korte termijn iedereen zich aan de verkeersregels houdt zodat het op de Turnhoutsebaan voor iedereen veiliger en aangenamer wordt.”

Voorlopig wordt in de fietsstraat enkel met die ene mobiele camera geflitst. Het is wel de bedoeling dat er termijn vaste installaties komen om snelheid- en andere overtreders aan te pakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV