In het voorjaar 2021 werden de sociale woonblokken in de Van der Sweepstraat gesloopt. Daar zal in 2024 Tower Zero verrijzen.  ©  Triple Living, Joris Herregods

Iconische Tower Zero van Zwitserse sterarchitect komt op Nieuw Zuid

Antwerpen -

Al drie jaar wordt Tower Zero van sterarchitect Peter Zumthor aangekondigd. Nu staat het licht op groen voor de beeldbepalende woontoren op Nieuw Zuid. De welstandscommissie gaf haar fiat en de omgevingsvergunning werd officieel uitgehangen. Normaal gaat het golvende gebouw met 175 appartementen volgend jaar in verkoop en in 2024 vat projectontwikkelaar Triple Living de werf aan.

Frank Heirman

Van meet af aan was het de bedoeling om op de grens van Oud en Nieuw Zuid een iconisch gebouw neer te zetten, dat de plaats zou innemen van de inmiddels gesloopte sociale woonblok in de Van der Sweepstraat. In een ver verleden tekende wijlen Jo Crepin er een eivormig complex. Met de goedkeuring van het nieuwe masterplan van Secchi-Vigano ging bouwheer Triple Living, die het hele Nieuw Zuid ontwikkelt, op zoek naar een architect met een aparte visie op het poortgebouw.

Zo kwam Triple Living uit bij Peter Zumthor (79), een Zwitserse bouwmeester die in 2009 de Pritzkerprijs heeft gekregen, de meest gegeerde erkenning voor architecten. Zumthor bouwt geen spektakelarchitectuur, maar staat vooral bekend voor zijn materiaalkennis en vermogen om gebouwen in de omgeving in te passen. Zijn bekendste realisaties zijn het Kolumbiamuseum voor religieuze kunst in Keulen, het kuuroord van Vals en het Kunsthaus in Bregenz.

Voor Nieuw Zuid namen triple Living en Zumthor hun tijd. De voorbije jaren doken al geregeld impressies op. Het uiteindelijke ontwerp betreft een woontoren waarvan de plint doorwaadbaar blijft. Het gebouw staat op pylonen zodat er geen barrière is tussen Oud en Nieuw Zuid. Met zijn afgeronde golvende vormen steekt de toren af tegen de strakke, minimale hedendaagse architectuur rondom. Op het grondniveau komt een inkompaviljoen en drie losstaande commerciële paviljoenen voor handel en diensten, zoals een bistro, een bloemenwinkel en eencrèche. Ondergronds wordt een parking voor 260 auto’s, 496 fietsen en 20 cargobikes uitgegraven.

Een impressie van de doorwaadbare sokkel van Tower Zero met losse paviljoenen rondom. ©  Triple Living

175 appartementen

Tower Zero is een van de 38 constructies die op het strikte masterplan van Nieuw Zuid staat uitgetekend. Het woonproject is een van de acht ingeplande torens en zal 175 appartementen bevatten, verdeeld over een achttiental verdiepingen. Volgend jaar start Triple Living met de voorverkoop om een jaar later de werf op te starten.

De ontwikkeling van Nieuw Zuid startte in 2013 en loopt nog minstens door tot 2026. Momenteel zijn 19 van de 38 gebouwen klaar. Er werden al 1.030 appartementen opgeleverd, van in totaal 2.000. Van het terrein van 26 hectare blijft 60 procent volledig groen. Volgens de teller op de website plantte Triple Living al 682 bomen aan.

www.nieuwzuid-antwerpen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER