Greta Thunberg tijdens haar boekvoorstelling in London
AFP or licensors

Klimaatactivist Greta Thunberg gaat niet naar COP27 in Egypte: "Het is een forum voor greenwashing, leugens en bedrog"

Klimaatactivist Greta Thunberg gaat niet naar de klimaattop COP27 in Egypte. Dat zei ze tijdens haar boekvoorstelling. Ze noemt de top een “forum voor greenwashing, leugens en bedrog" en vindt dat het gastland de mensenrechten schendt.

“Ik ga om vele redenen niet naar de COP27”, antwoordde Zweeds klimaatactiviste Greta Thunberg (19) gisteren op een vraag tijdens haar boekvoorstelling in Londen voor haar nieuwe boek ‘Het Klimaatboek’. Ze haalt daarbij in de eerste plaats uit naar gastland Egypte, waar protestacties verboden zijn. “De top vindt plaats in een toeristenparadijs dat vele basismensenrechten schendt.” Daarnaast noemt ze de top, die van 6 tot 18 november in Sharm-el-Sheikh plaatsvindt, een opportuniteit voor greenwashing, leugens en bedrog.

Vorig jaar was Thunberg nog aanwezig bij de klimaattop in Glasgow. Ze nam toen deel aan de protesten. Thunberg vreest dat activisten die ruimte niet zullen hebben in Egypte. Het land ligt al een tijd onder vuur voor de vele politieke gevangenen. Volgens de Britse krant The Guardian heeft het regime zelfs alle onafhankelijke milieuactivisten van het land het zwijgen opgelegd in de aanloop van de COP. "Op de lijst van geaccrediteerden staat ook geen enkele vertegenwoordiger van mensenrechtenorganisatie", zei hoofd van het Egyptisch Initiatief voor Persoonlijke Rechten (EIPR) Hossam Baghat aan persagentschap Reuters.

'Just Stop Oil'

Thunberg kreeg ook de vraag om te reageren op de recente klimaatacties van Just Stop Oil, waarbij schilderijen zoals de 'Zonnebloemen' van Vincent van Gogh beklad werden met soep.  Thunberg reageerde diplomatisch: “Mensen zoeken naar nieuwe methodes omdat we beseffen dat wat we tot nu deden, niet heeft gewerkt. Het is niet verrassend dat er nieuwe acties zijn.”

Meest gelezen