©  EPA-EFE

Nederlandse regering haalt twaalf IS-vrouwen terug

De Nederlandse regering haalt dinsdag twaalf Nederlandse vrouwen die worden verdacht van terroristische misdrijven, samen met hun 28 kinderen, uit het noorden van Syrië naar Nederland. Veel vrouwen zitten daar al lange tijd vast in kampen. Eenmaal in Nederland worden de vrouwen aangehouden en berecht. Dat hebben de ministeries van Justitie en Veiligheid, Defensie en Buitenlandse Zaken aan het parlement gemeld. De meereizende kinderen worden overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

gjs
Bron: BELGA

De regering in Den Haag wil met deze speciale operatie voorkomen dat de twaalf vrouwen straffeloos blijven. De regering is altijd terughoudend geweest met het ophalen van de vrouwen die er zelf voor hebben gekozen om daar te zijn, onder meer omdat een dergelijke operatie te gevaarlijk zou zijn. Maar onder druk van de rechtbank, komt de regering toch in actie.

De rechtbank in Rotterdam bepaalde in mei dit jaar dat de verdachten naar Nederland moesten worden gehaald voor berechting, of dat er een concrete toezegging zou komen dat ze worden gerepatrieerd. De regering zegt dat de vrouwen na “een zorgvuldig voorbereidingsproces” via een “speciale operatie” naar Nederland worden gehaald.

Het is volgens het ministerie de grootste groep vrouwen tot nu toe die wordt opgehaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer