Kunstenaars laten voormalige wasserij Blanca in Zonhoven voor de laatste keer draaien

De voormalige wasserij Blanca in Zonhoven, die al decennialang gesloten is, zal nog één keertje draaien. De vzw Art 27 opent er een tentoonstelling, die het erfgoed van de wasserij in de kijker wil zetten. Na 20 november zal het gebouw gesloopt worden.

"Wasserij Blanca is een begrip in Zonhoven", zegt Gerlinde Gilissen, curator voor Art 27 vzw. "Ze ligt midden in het centrum en de wasserij werkte nauw samen met Ford. Zij wasten alle overalls van de arbeiders. Maar daarnaast was er ook een dorpscafé, dat bekend staat als café De Klok, en een eethuis. Allemaal van dezelfde familie."

Art 27 opent voor de 22ste keer de deuren van een tentoonstelling op 1 november. Telkens renoveren ze een leegstaand pand dat gesloopt zal worden, terug naar hoe het vroeger was, met als aanvulling een heleboel extra kunstwerken. De afgelopen 21 jaar waren dat panden in Heusden-Zolder. "Maar op een bepaald moment heb je alle leegstaande panden in een gemeente gehad", verklaart Gilissen. "Daarom zijn we blij dat we nu in Zonhoven terechtkunnen."

Wasserij Blanca is een begrip in Zonhoven

Gerlinde Gilissen, curator Art 27

"Het was heel leuk om in Zonhoven aan de opbouw van deze tentoonstelling te werken", vertelt Gilissen enthousiast. "Voorbijgangers vroegen ons of wij wel wisten dat het pand gesloopt zou worden. En toen wij ze vertelden over de tentoonstelling, kwamen ze even later terug met allerlei foto's van vroeger en een hele hoop verhalen." 

radio2

48 verschillende kunstenaars

Bezoekers kunnen in het gebouw zien hoe de wasserij Blanca en het bijbehorende café er oorspronkelijk uitzagen. In de andere delen van het gebouw zijn er kunstwerken geplaatst van 48 verschillende kunstenaars, zowel uit Limburg als ver daarbuiten. "In de oude wasserij gaan vanaf vandaag tot 20 november ook workshops door. Je kan een volkstuin leren maken maar ook aan een bad draaien om schuim te produceren", aldus Gilissen.

Of ze het jammer vindt dat het gebouw na de tentoonstelling gesloopt zal worden? "Wij kiezen er bewust voor om geen vaste galerie te hebben, omdat wij erfgoed in de kijker willen zetten. We willen het liefst gebouwen die een betekenis gehad hebben in een gemeenschap. Omdat ze toch gesloopt worden, kunnen wij juist volledig onze gang gaan. En het is ook gewoon leuk dat de mensen voor de laatste keer een kijkje kunnen komen nemen in een gebouw dat zal verdwijnen." 

Dit kunstwerk staat symbool voor de verhalen van de mensen achter de muur van de wasserij.
radio2

De tentoonstelling is nog tot 20 november gratis te bezoeken. De opbrengst van de kunstverkoop en de rondleidingen gaat naar drie duurzame projecten in Tanzania, Congo en Peru. "Kleine vzw's die net als wij het verschil proberen te maken", besluit Gilissen.

radio2

Meest gelezen