PODCAST. Simon springt op z'n elfde uit trein naar Auschwitz: “Moeder zet me op de treeplank en houdt me vast bij m’n schouders”

De Allerlaatste GetuigenEen ochtend in september 1942. De nachtelijke stilte in de straten van Brussel wordt bruusk doorbroken door alweer een razzia van de Duitsers. Op lederwarenwinkel Chez Sally in Etterbeek hangt een bordje: Joodse Onderneming, op Duits bevel gesloten. Het gezin Gronowksi, van wie de winkel is, zit dan al ondergedoken in Sint-Lambrechts-Woluwe. Een half jaar later zit de jonge Simon aan zijn ontbijt. De man aan de deur schreeuwt “Gestapo”. Beluitster het meeslepende verhaal in de podcast hierboven.

12 reacties

  • Lynda Deneve

    1 jaar geleden
    Wat een moedige en waardige vrouw was jou moeder maar ook jij als kleine jongen het is hartversheurend
  • Martine De pelseneir

    1 jaar geleden
    Dit moet een kranige jongen zijn geweest. Hoedje af. Toch ongelooflijk hoeveel mensen tot dergelijke gruweldaden in staat zijn. En anno 2022 is het er nog steeds niet beter op geworden.
  • lode wijk

    1 jaar geleden
    Wauw volledige artikel gelezen en wat interessant, inderdaad soms is een ideologie zo slecht dat er zoveel mensen aan sterven en onnodig lijden. Lessen uit het verleden die deze wereld moeten beter maken , weet iemand hoe dat boek noemt en of het hier ergens te koop is?
  • Jill Pauwels

    1 jaar geleden
    En ook nu gebeuren er dergelijke gruweldaden... de mens heeft helemaal niets geleerd en kijkt de andere kant op.
  • Hans HAELEWYN

    1 jaar geleden
    Ben zelf gans mijn leven militair geweest. Na mijn pensioen ben ik naar Krakau (Polen) geweest om de kampen te bezoeken. Ook het museum van Schindler (uit de film Schindler list). Ik wist er veel van en had er al veel over gelezen. Maar... eenmaal aangekomen in Auswitch ben je klein, klein, heel klein en ingetogen. Ik zou iedere jonge mens aanraden daar naartoe te gaan. Deze geschiedenis is zich nu aan het herhalen op een ander front. Het kan je alleen maar leren.