© shutterstock

Wetenschappers waarschuwen: “Vergeet meteorieten: dit is de grootste bedreiging voor onze planeet”

Een team van internationale wetenschappers beweert de oorzaak te hebben gevonden van de grootste massasterfte aller tijden op aarde. “En die apocalyptische gebeurtenis van 250 miljoen jaar geleden kan nog eens plaatsvinden.”

mtm

Ongeveer 90 procent van alle levende organismen op aarde stierven uit tijdens de Perm-Trias-massa-extinctie, ruim 250 miljoen jaar geleden. De oorzaak van die massasterfte is al decennialang voer voor discussie onder wetenschappers.

Temperatuurstijging

Een team van wetenschappers uit Canada, Italië, Duitsland en de Verenigde Staten beweert nu dat ze ontdekt hebben “wat er echt gebeurd is”. Volgens hun rapport , dat gepubliceerd werd in het vakblad Palaeoworld, pompten vulkaanuitbarstingen 250 miljoen jaar geleden zoveel koolstofdioxide in de lucht dat de gemiddelde temperatuur op aarde met liefst acht graden (tot 11 graden) steeg.

Door de temperatuurstijging smolt een enorme hoeveelheden aan methaan, die ervoor vastzat in de permafrost en zeebodem. “Daardoor steeg de temperatuur nog meer, tot een niveau dat dodelijk was voor het meeste leven op land en in de zee.”

“Apocalyptisch”

“Opwarming getriggerd door een massale vrijlating van koolstofdioxide is catastrofaal, maar een massale vrijlating van methaan is apocalyptisch”, luidt het. “Die massale sterfte van 250 miljoen jaar geleden omvat ook een belangrijke les voor de mensheid nu. Ook vandaag hebben we te kampen met klimaatverandering.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER