Archiefbeeld ter illustratie

MAS in Antwerpen kleurt blauw voor Wereld Diabetes Dag 

Verschillende bekende gebouwen, waaronder het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen, kleuren vanavond blauw om de aandacht te vestigen op diabetes. Het initiatief komt er naar aanleiding van de Wereld Diabetes Dag van de Verenigde Naties. "Een op de drie patiënten die lijdt aan diabetes type 2, weten zelfs niet dat ze de ziekte hebben. Het is dus heel belangrijk dat mensen zich laten testen", aldus Antwerps schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA). 

Onder andere het MAS in Antwerpen en het Mechelse stadhuis kleuren tussen 17.00 uur en middernacht donkerblauw naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag. "Als stad willen we diabetes in de spotlight zetten omdat type 2 ernstige gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen", legt Antwerps schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA) uit. "De ziekte kan nochtans grotendeels behandeld en vermeden worden met een gezonde en evenwichtige levensstijl. Als je een ziekte kan vermijden, moet je daar alles aan doen denk ik." 

Zeer belangrijk bij dat vermijden, is testen volgens de schepen. "Een op de drie patiënten die lijdt aan diabetes type 2, is daarvan niet op de hoogte. Het is dus heel belangrijk dat mensen zich laten testen. Zo bescherm je bovendien niet alleen jezelf, maar ook onze gezondheidszorg. De behandeling van de ziekte eist bijna een zesde van ons totale gezondheidsbudget op. Dat komt neer op 5,82 miljard euro."

Preventieprojecten

De stad Antwerpen zet dan ook haar schouders onder verschillende preventieve projecten. Een daarvan is HALT2Diabetes van de Diabetesliga. "Het project spoort personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 op. Deelnemers vullen een vragenlijst in. Als uit de vragenlijst blijkt dat ze een verhoogd risico lopen, brengen we hen in contact met diëtisten of huisartsen die hen verderhelpen." 

Het project hield dit jaar al halt op Linkeroever en het Kiel. Daar namen telkens 100 mensen aan deel. Op beide locaties bleek 40 procent van de deelnemers een verhoogd risico te lopen. Zij konden deelnemen aan zes gratis groepssessies bij een diëtist en werden aangespoord om langs te gaan bij hun huisarts. HALT2Diabetes loopt volgend jaar ook in Borgerhout. Stad Antwerpen financiert ook het ZIHP-project, waarbij een sociaal verpleegkundige tijdelijk huisartsen ondersteunt om chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 op te volgen. 

Meest gelezen