Pleegzorg zoekt nieuwe pleeggezinnen in de frituur: "1.000 kinderen zoeken een warme thuis"

Met een campagne in 350 frituren hoopt Pleegzorg Vlaanderen om mensen warm te maken voor pleegzorg te kiezen. Zo'n duizend kinderen en jongeren hebben nood aan een pleeggezin: "Een frietjesmoment is een gezinsmoment bij uitstek, misschien is er aan de eettafel nog een plekje vrij voor een kind in een kwetsbare positie."

Imani (25) is enig kind en heeft sinds een dik jaar een pleegzus: "Het was aanpassen in het begin. Soms was het wat awkward, maar ondertussen vertrouwen we elkaar en zitten we in elkaars kleerkast. We hebben al een echte zussenband." Bij pleegzorg krijgt een pleegkind tijdelijk of langdurig een plek in een pleeggezin. De band met de biologische ouders blijft wel belangrijk.

De frituur van haar moeder doet mee aan de nieuwe pleegzorgcampagne. Imani: "Ik ben blij dat heel wat mensen al een flyer hebben meegenomen. We hebben ook al klanten gehad die vertellen dat ze zelf pleegouder of pleegoma zijn. Die kunnen eens hun hart luchten, wat voor hen ook plezant is."

Pleegzorgfrituur

Zo'n 350 Vlaamse frituren noemen zich de komende week 'pleegzorgfrituur' met bijhorende flyers, vlaggetjes en frietbakjes. Pleegzorg Vlaanderen hoopt zo gezinnen warm te maken om over pleegzorg na te denken, zegt woordvoerder Jan Brocatus: "Samen frietjes eten is bij heel wat gezinnen een gezellig familiemoment. Misschien is er aan de eettafel nog een plekje vrij voor een kind in een kwetsbare positie."

Als je tussen meerdere gezinnen kan kiezen, is de kans op een succesvolle pleegzorgsituatie het grootst.

Jan Brocatus, Pleegzorg Vlaanderen

Want gezellige familiemomenten zijn niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Pleegzorg Vlaanderen is voor zo'n duizend kinderen en jongeren nog op zoek naar een warme thuis. Vooral voor baby's, kinderen met een beperking of tieners zijn er te weinig kandidaten. Ook pleeggezinnen vinden die broertjes en zusjes samen kunnen opvangen, is een uitdaging. 

In het beste geval stellen meer dan duizend gezinnen zich kandidaat, zegt Brocatus: "We zoeken een goede match tussen de situatie van het pleegkind en het kandidaat-pleeggezin. Als je tussen meerdere gezinnen kan kiezen, is de kans op een succesvolle pleegzorgsituatie het grootst."

Twee derde heeft op voorhand al band met pleegkind

Voor 8643 kinderen, jongeren of volwassenen met een beperking is er op dit moment wel een plek in een pleeggezin. Twee derde van die pleeggezinnen kiest ervoor om een kind uit hun omgeving op te nemen in hun gezin. Dat kan dan gaan om kinderen van bijvoorbeeld familie, buren, vrienden of kennissen. 

Maar er hoeft nog geen band met een kind te zijn om je kandidaat te stellen. 3088 pleegkinderen en -jongeren zitten in een pleeggezin dat ze vooraf nog niet kennen. Waarom kiezen die gezinnen voor pleegzorg?

Idealisme

Zo'n 63% van die groep pleegzorgers geeft in een bevraging van Pleegzorg Vlaanderen aan een verschil te willen maken en bij te willen dragen aan een betere wereld. Voor 15% is een onvervulde kinderwens de belangrijkste motivatie. Brocatus: "Het gaat dan bijvoorbeeld om LGTBQI+ koppels, alleenstaanden of mensen die ongewild kinderloos zijn. Het is wel belangrijk dat ze pleegzorg daarbij niet verwarren met adoptie. Want bij pleegzorg blijft de band met de biologische ouders belangrijk en moet je willen meewerken aan gedeeld ouderschap." 

In sommige gevallen kan het idealisme van pleegzorgers wel botsen met de realiteit. Dat ziet ook Brocatus: "Mensen laten ons soms weten dat ze een pleeggezin wat rooskleuriger hadden voorgesteld. Maar tegelijkertijd zeggen ze erbij dat ze het voor geen geld ter wereld willen missen." 

Meest gelezen