Een luchtfoto van de Tempio Grande in Vulci met linksonder de blootgelegde noordoosthoek van de nieuwe tempel.
Mariachiara Franceschini

Nieuwe monumentale Etruskische tempel gevonden in de buurt van de Tempio Grande in Vulci

Archeologen hebben in de Italiaanse regio Lazio een tot nog toe onbekende Etruskische tempel ontdekt. De tempel ligt in de buurt van de Tempio Grande - de grote tempel - in de oude stad Vulci, een belangrijke Etruskische metropool. De "uitzonderlijke ontdekking" biedt nieuwe inzichten in het ontstaan en de ontwikkeling van de Etruskische steden, waarover nog niet zo heel veel geweten is. 

De ontdekking werd gedaan door een interdisciplinair team onder leiding van archeologe doctor Mariachiara Franceschini van de Albert-Ludwigs-Universität Freiburg en archeoloog Paul P. Pasieka van de Johannes Gutenberg-Universität Mainz. De universiteit van Freiburg heeft de vondst nu bekendgemaakt.

De nieuwe tempel is zo'n 45 meter lang en 35 meter breed en ligt ten westen van de Tempio Grande, een gewijd gebouw dat werd opgegraven in de jaren 50. 

Uit een eerste onderzoek van de lagen van de fundering van de noordoostelijke hoek van de nieuwe tempel en van de objecten die daarin gevonden zijn, leiden de onderzoekers af dat de constructie van de tempel begonnen is op het einde van de zesde of het begin van de vijfde eeuw v.C. 

Onderzoekers aan het werk op de vindplaats.
Mariachiara Franceschini

"Uitzonderlijke vondst"

"De nieuwe tempel is ongeveer even groot en heeft een gelijkaardige oriëntering als de nabijgelegen Tempio Grande en hij werd gebouwd in ruwweg hetzelfde archaïsche tijdvak", zei doctor Franceschini. "Deze ontdubbeling van monumentale gebouwen in een Etruskische stad is zeldzaam en wijst erop dat dit een uitzonderlijke vondst is."

Het team ontdekte de tempel terwijl het aan het werk was aan het Vulci Cityscape project. Dat werd gelanceerd in 2020 en had als doel de vestigingsstrategieën en de stedelijke structuren van Vulci te onderzoeken. 

Vulci was een van de twaalf steden van de Etruskische federatie. In de pre-Romeinse periode was het een van de belangrijkste stedelijke centra in wat nu Italië is. 

"We bestudeerden het hele noordelijke gebied van Vulci, zo'n 22,5 hectare, en gebruikten daarvoor geofysische onderzoekstechnieken en een ground penetrating radar [een bodemradar]", zei onderzoeker Pasieka. "We ontdekten overblijfselen van het ontstaan van de stad die eerder in Vulci over het hoofd waren gezien. Daardoor zijn we nu beter in staat de vestigingsdynamiek en het wegensysteem te begrijpen. Daarnaast hebben we ook verschillende functionele gebieden in de stad geïdentificeerd."

Het team poseert op de site.
Mariachiara Franceschini

Nieuwe ontdekkingen over het ontwerp en de ontwikkeling van de stad

In 2021 konden de onderzoekers het eerste deel van een muur van de tempel blootleggen. Die was gebouwd uit solide tufsteen, een grauw vulkanisch gesteente.  

"Onze kennis over het uitzicht en de organisatie van Etruskische steden was tot nu toe beperkt", zei Franceschini. "De intacte lagen van de tempel geven ons inzichten in meer dan duizend jaar ontwikkeling van een van de meest belangrijke Etruskische steden."

De komende jaren willen de wetenschappers de verschillende fasen van het gebruik van de tempel en het precieze architecturale uitzicht uitgebreider bestuderen, om meer te weten te komen over de religie van de Etrusken, de sociale structuren in Vulci en hoe de inwoners van de stad werkelijk leefden. 

Dit artikel is gebaseerd op een persmededeling van de Albert-Ludwigs-Universität Freiburg.

De volledige foto van bovenaan met linksonder de blootgelegde hoek van de nieuw ontdekte tempel.
Mariachiara Franceschini

Meest gelezen