Verkoop je je woning? Dan bestaat de kans dat je voortaan een asbestattest moet voorleggen

Vlaanderen voert de strijd tegen asbest op. Wie een woning van voor het bouwjaar 2001 wil verkopen, moet voortaan een asbestattest op tafel leggen. Wat betekent dat juist?

Waarom is dit belangrijk?

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) streeft ernaar om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Het gebruik van asbest is al sinds 2001 verboden, maar in bijna 3 miljoen gebouwen zijn er nog asbestvezels aanwezig. Dat kan funeste gevolgen hebben voor de bewoners. Er is wetenschappelijk bewijs dat asbest onder meer longkanker en strottenhoofdkanker kan veroorzaken.

In het nieuws: Het is al sinds 1 juli 2022 mogelijk om een asbestdeskundige in te schakelen als je je woning wenst te verkopen. Tot 22 november kon je dat dus op vrijwillige basis doen, maar wie zijn woning nu verkoopt, moet in sommige gevallen verplicht zo'n attest op tafel kunnen leggen.

  • Dat is het geval voor alle woningen die voor 2001 zijn gebouwd.
  • Die verplichting geldt niet enkel bij de verkoop van vastgoed. Ook bij andere overdrachten, zoals een schenking of vruchtgebruik, m
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer