De zesde ster van Neymar, de sms van Romario en slechts 1 nederlaag in 4,5 jaar: Brazilië begint wel héél zelfzeker aan het WK

Falen is geen optie. Met Brazilië (om 20 uur tegen Servië) begint vandaag de absolute topfavoriet aan het WK. De sterren lijken twintig jaar na hun laatste wereldtitel gunstig te staan voor het meest succesvolle WK-land ooit. Daar zijn de Brazilianen zelf intussen ook al zo goed als zeker van. “Wij gaan die zesde ster pakken, of ze dat nu leuk vinden of niet.” Hoe het zelfvertrouwen sinds het verlies tegen de Rode Duivels in 2018 in vijf etappes crescendo ging.

Wim Conings

1. Maar één officiële match verloren sinds de Rode Duivels in 2018

Sinds de verloren kwartfinale op het vorige WK vierenhalf jaar geleden tegen de Rode Duivels hebben de Brazilianen amper één (!) wedstrijd met inzet verloren: de finale van de Copa America 2021 tegen Argentinië. Van de andere 21 wedstrijden werden er 18 gewonnen en 3 gelijkgespeeld, wat hen in 2019 al een eindzege in de Copa America opleverde. De Brazilianen doen het nog steeds met dezelfde bondscoach als in 2018, Tite. Die zegt dat hij de spelers nu nog beter kent.

Braziliaans bondscoach Tite. ©  AFP

2. Waanzinnige luxe voorin

De Brazilianen prijken bovenaan elk lijstje. Selectie met de meeste speelminuten voor de spelers: check. Selectie met de vlotst scorende aanvallers: check. Favoriet van de gokkantoren: check. Favoriet van onderzoeksbureau CIES: check. Vooral voorin is de luxe ongekend. Met Antony, waar Manchester United pas nog 100 miljoen euro voor betaalde, met Arsenal-sterkhouders Gabriel Jesus en Gabriel Martinelli en Real Madrid-talent Rodrygo. En dat is dan alleen nog maar… de bank. Raphinha (Barcelona), Neymar (PSG), Richarlison (Tottenham) en Vinicius (Real Madrid) komen voor hen in de rangorde.

Real Madrid-ster Vinicius. ©  REUTERS

3. De zesde ster van Neymar

Aan zelfvertrouwen ontbreekt het de Goddelijke Kanaries dan ook niet. Sterspeler Neymar postte op zijn Instagram-account voor hij neerstreek in Qatar een foto van zijn short met het embleem van Brazilië. Dat bestaat normaal gezien uit vijf sterren – één voor elke wereldtitel – maar de PSG-ster had de foto zo bewerkt dat er al eentje extra bij stond. Nadat ze zaterdagavond als een van de laatste landen neerstreken in Qatar, deed hij er op sociale media nog een schepje bovenop. “De laatsten zullen de eersten zijn.”

4. De sms van Romario

De Duitse tabloid Bild noemde het onomwonden “de eerste aanval van arrogantie van Neymar”, maar daar willen ze in Brazilië niet van weten. Romario, de ster van Brazilië op het gewonnen WK van 1994, liet weten dat hij Neymar een sms gestuurd had met deze boodschap:“Tot 1993 waren er ook veel mensen die kwaad over mij spraken.” Richarlison, die bij Brazilië in de spits staat, schoot de topschutter aller tijden van de Brazilianen te hulp. “Wij dromen van die zesde ster en we gaan ze pakken, of de Duitsers het nu leuk vinden of niet”, zei hij bij het Braziliaanse O Globo.

Richarlison zal bij Brazilië in de spits staan. ©  EPA-EFE

5. Falend Argentinië

Heel af en toe dook er in het Braziliaanse enthousiasme nog één ‘maar’ op. Aartsrivaal Argentinië werd net na Brazilië immers als grootste favoriet genoemd… en laat dat nu net de enige ploeg zijn die Brazilië recent nog kon kloppen. En dus konden ze zich dinsdag in Brazilië verkneukelen toen Messi en co. pijnlijk onderuitgingen tegen Saudi-Arabië. De weg naar een eerste eindzege sinds Japan en Zuid-Korea in 2002 ligt nu écht helemaal open. Toch?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER