Het Sint-Aloysiusinstituut (SAL) in Lier. ©  RR

“Seks in de kelder en naaktfoto’s in ruil voor examenvragen”: Lierse school onderzoekt klachten over grensoverschrijdend gedrag van leerkracht

Lier -

In Lier onderzoekt de directie van het Sint-Aloysiusinstituut (SAL) een ernstig geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag door een leerkracht. Verschillende leerlingen van de beroepsopleiding verpleegkunde (HBO5) dienden er in september klacht in nadat een leerkracht examenvragen zou hebben verstrekt in ruil voor naaktfoto’s. Er zou ook sprake zijn van seksuele handelingen in de kelder van de school. Volgens het schoolbestuur is er geen risico meer voor de leerlingen.

David Van Turnhout, Nette Loots

In september ging de bal aan het rollen toen een klasgroep de schooldirectie op de hoogte bracht van het wangedrag. De leerkracht uit Geel zou volgens meerdere bronnen examenvragen hebben doorgespeeld aan (meerderjarige) leerlingen in ruil voor naaktfoto’s via Snapchat. Bovendien zou hij ook seksuele handelingen met hen hebben gesteld op de -1-verdieping van het schoolgebouw.

Na het uitlekken van deze verhalen, trokken verschillende leerlingen aan de alarmbel. Samen met een vertrouwensleerkracht stapten ze naar de directie met de nodige bewijzen, waaronder screenshots en berichtenverkeer met de man. De directie laat aan Gazet van Antwerpen, ruim twee maanden na de eerste klacht, weten de zaak nog altijd te onderzoeken.

Nooit geschorst

“Er gaan binnen onze school inderdaad verhalen rond over grensoverschrijdend gedrag”, zegt directrice Sabine De Keyser. “Omdat het over zware beschuldigingen gaat en we dit tot op de bodem willen uitzoeken, nemen we uitgebreid de tijd om te zien wat hiervan klopt.” De Keyser ontkent dat de betrokken leerkracht preventief is geschorst, maar benadrukt dat er geen risico bestaat voor de leerlingen aangezien “het personeelslid niet op school aanwezig is”. Volgens onze bronnen is de leerkracht al geruime tijd met ziekteverlof en zijn leerlingen ongerust dat hij volgend schooljaar zou terugkeren. “Dan zou hij ongestraft kunnen doorgaan met nieuwe leerlingen”, klinkt het.

Volgens diezelfde bronnen nam de directie ook enkele maatregelen die moeten verhinderen dat de man alleen is met de leerlingen. Zo moet hij naar verluidt lesgeven met de deur open. Ook zou hij moeten hebben beloven dat hij “zijn gedrag zou veranderen”. Voor verschillende leerlingen en leerkrachten is dit onvoldoende. Toch zegt het schoolbestuur dergelijke meldingen zeer ernstig te nemen en grensoverschrijdend gedrag niet te tolereren. “Dit gaat regelrecht in tegen onze waarden. We zijn oprecht bekommerd om iedereen die hiermee in aanraking komt en vragen om in zo´n situatie steeds contact op te nemen met de directie.”

Bekende Gelenaar

De leerkracht staat in de zorgsector bekend voor zijn werk rond psychisch welzijn bij zorgverleners. Als consultant spitst hij zich toe op de begeleiding en opleiding van bedrijven en individuen rond welzijn. Daarnaast is hij ook actief in het Geelse verenigingsleven en stond hij als bekende Gelenaar bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 als onafhankelijke kandidaat op de lijst van Open Vld Geel. Tijdens de coronacrisis zetelde hij als extern crisismanager in het Covid Support Team van Ziekenhuis Geel.

Hij ontkent elke betrokkenheid bij seksueel overschrijdend gedrag aan het SAL en geeft aan dat de schooldirectie niet op de hoogte zou zijn van klachten over hem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER