Steden en Gemeenten over bouwshift: "Hoge vergoeding voor bouwgrondeigenaars is onbetaalbaar"

De Vlaamse regering wil de financiële compensatie voor eigenaars die de waarde van hun bouwgrond zien zakken door de bouwshift optrekken, "maar dat plan is onbetaalbaar", zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Door de bouwshift zal er in de toekomst minder gebouwd mogen worden. Volgens nieuwe decreten die vandaag in het Vlaams Parlement voorliggen, worden steden en gemeenten verantwoordelijk voor die bouwshift. "Maar die hebben onvoldoende middelen om de doelstellingen realiseren", zegt Nathalie Debast van VVSG.

Vlaanderen is dichtbevolkt en door de manier van bouwen in het verleden is de open ruimte beperkt. Het doel van de "betonstop" en "bouwshift" is om de resterende open ruimte te behouden. Tegen 2040 zouden geen nieuwe woningen meer gebouwd mogen worden op open ruimte.

In het nieuwe bouwshiftdecreet dat klaar is om gestemd te worden in het parlement staat dat steden en gemeenten verantwoordelijk worden. Zij moeten aan de onbebouwde grond die nu nog ingekleurd staat als bouwgrond een andere bestemming geven. Bouwgrond wordt dan bijvoorbeeld bos of natuur- of landbouwgrond. 

Compensatie

De waarde van bouwgrond is veel hoger dan andere grond en dus moet er een compensatie komen voor de eigenaars. Tot nu toe is die vergoeding 80 procent van de geĂŻndexeerde waarde die bij aankoop betaald is en dat maar voor een deel van het perceel. Maar in het nieuwe decreet wordt die vergoeding verhoogd naar 100 procent van de huidige marktprijs en dat voor het hele perceel.

"Natuurlijk moeten eigenaars een billijke vergoeding krijgen", reageert Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. "Maar de planschaderegeling, zoals die nu voorligt, is onbetaalbaar", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. 

Beluister hier het volledige gesprek met Nathalie Debast:

De Vlaamse regering voorziet in een bouwshiftfonds waar tot 2040 jaarlijks 100 miljoen euro wordt ingepompt. Steden en gemeenten zullen kunnen putten uit dat fonds om eigenaars te betalen. "Op de lange termijn zit daar dan 1,6 miljard euro in", zegt Debast. "Maar de cijfers die experten naar voren schuiven gaan tot 33 miljard die nodig zouden zijn om de doelstelling te halen."

Dat bedrag legt een enorme financiële druk op de steden en gemeenten die het nu al moeilijk hebben en daarom moet de regeling volgens de VVSG herbekeken worden. "De planschaderegeling is onbetaalbaar", luidt het. 

"Steden en gemeenten staan honderd procent achter de doelstellingen van de bouwshift en dat we anders moeten gaan wonen, niet meer ver van de kernen bijvoorbeeld, daar willen ze aan meewerken. Die operatie is ook al bezig, maar er zijn onvoldoende middelen om de doelstelling van de bouwshift te realiseren", besluit Debast.

Meest gelezen