AFP or licensors

Harvey Weinstein ook in Los Angeles schuldig bevonden aan drie gevallen van seksuele agressie

De voormalige filmproducent Harvey Weinstein is in Los Angeles schuldig bevonden aan verkrachting en aanranding van een vrouw. Dat heeft de jury aan het einde van zijn strafproces na dagenlang beraad bekendgemaakt. Weinstein werd in 2020 al veroordeeld in New York tot een gevangenisstraf van 23 jaar voor verkrachting en aanranding. Hij zit in een gevangenis in Los Angeles en riskeert nog eens 24 jaar cel. 

In Los Angeles werd Weinstein door vier vrouwen aangeklaagd. De drie aanklachten waaraan hij schuldig bevonden is, gingen over één beklaagde. Weinstein zou onaangekondigd haar hotelkamer binnengekomen zijn tijdens een filmfestival in Los Angeles in 2013. Hij zou haar hebben verkracht, verplicht hebben tot seksuele handelingen en aangerand.

"Harvey Weinstein heeft die nacht voor altijd een deel van mij kapotgemaakt. Ik zal dat nooit terugkrijgen. Het proces was brutaal en de advocaten van Weinstein hebben me de hel laten zien in de getuigenbank. Maar ik wist dat ik moest doorbijten tot het einde en ik heb het gedaan. Ik hoop dat Weinstein nooit meer vrijgelaten wordt", verklaarde de vrouw na het verdict. 

Weinstein werd vrijgesproken voor één aanklacht van seksueel geweld op een masseuse. Over drie andere aanklachten bereikten de juryleden geen overeenstemming. Dat ging onder meer over de klachten van Jennifer Siebel Newsom, een actrice en documentairemaakster en ook de echtgenote van Gavin Newsom, de gouverneur van Californië. Een vijfde vrouw trok zich terug, waardoor nog vier andere klachten vervielen. 

#MeToo

Het proces in Los Angeles ging eind oktober van start. Vier vrouwen beschuldigden hem van aanranding en verkrachting in hotels in Beverly Hills en Los Angeles, tussen 2004 en 2013. Weinstein beweert onschuldig te zijn en zegt dat alles gebeurde in onderlinge toestemming.

De 70-jarige producent, die een groot succes kende met films als "Pulp Fiction" en "Shakespeare in love", is in 2020 al veroordeeld in New York tot een gevangenisstraf van 23 jaar voor verkrachting en aanranding. De bal ging aan het rollen toen de New York Times in 2017 het seksueel grensoverschrijdend gedrag van Weinstein onthulde. De onthullingen brachten een hele beweging op gang onder de hashtag #MeToo. Veel vrouwen getuigden via social media over seksueel grensoverschrijdend gedrag door mannen in een machtspositie, sommigen spanden ook rechtszaken aan. Bij ons leidde de beweging tot een proces tegen tv-maker Bart De Pauw. 

Weinstein verblijft al een aantal jaren in een gevangenis in Los Angeles. Hij was aanwezig toen het vonnis werd voorgelezen. Hij riskeert nu nog eens 24 jaar cel. 

Meest gelezen