Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Engie speelt het hard: bedrijf wil geen 3,3 miljard euro extra betalen voor ontmante­ling van kerncentra­les en eist zelf 1,3 miljard terug van overheid

Engie Electrabel moet 3,3 miljard euro extra betalen voor de nucleaire provisies. Dat heeft de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV) beslist. Maar de uitbater van de kerncentrales vindt dat bedrag te hoog en overweegt in beroep te gaan bij een rechtbank. Daarnaast eist Engie 1,3 miljard euro van de overheid terug. Die is te traag met het uitstippelen van een beleid voor de berging van het kernafval en dat leidt tot extra kosten, aldus het bedrijf.

232 reacties

  • Jef Verhulst

    1 jaar geleden
    Leve de vrije markt zonder grenzen en als je dan nog eens je energie in handen geeft van een ander land ben je helemaal de klos.
  • Erwin Cuyvers

    1 jaar geleden
    Voorspelbaar, gegarandeerd. Engie wint en de lage en middenklasse van ons zullen hun laatste centjes afgeven.
  • Renée Verhoeven

    1 jaar geleden
    Onze facturen zijn hoog en het net is instabiel dankzij de komst van hernieuwbaar, 20jaar geleden hadden we al die problemen niet en vaste lage prijzen, nu ligt alles overhoop! Kernenergie blijft idd nog steeds de goedkoopste bron door lange levensduur en goedkope, weinig benodigde brandstof. Dus onmisbaar om factuur draagbaar te houden en bevoorrading te garanderen. Japan zet ook terug volop in op kernstroom, die zijn slimmer dan hier! Je mag nooit wedden op één paard voor de bevoorrading!
  • Geert Tamsyn

    1 jaar geleden
    De rest is niet rendabel omdat kernenergie het niet rendabel maakt, waardoor we 20 jaar tijd verloren hebben. We kunnen niet blijven dezelfde fout maken, in veel andere landen is de rest wel rendabel. Dat wat Europa wil niet zou tellen, is onzin, je bent lid van een club en respecteert de regels. Doe je dat niet, dan wachten er miljardenboetes, en onze facturen zijn nu al hoog genoeg.
  • Ronny Ooijen

    1 jaar geleden
    Voor wie is kernenergie rendabel? Enkel voor de eigenaars. Zij ontvangen van de belastingbetalers 35 jaar lang 110 euro aan subsidies per geproduceerde MWh. Dat is per MWh het dubbele van offshore windmolenparken. Zo eenvoudig is het. In Frankrijk barst het van de kerncentrales. Ze moeten massaal elektriciteit invoeren zodat de bevoorrading niet in het gedrang komt. Waarom? Meerdere maanden lagen de helft van de kernreactoren tegelijkertijd stil. Nu nog altijd méér dan 25%