Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusogl (rechts) en Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billstrom (links) in Ankara.
Volledig scherm
Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusogl (rechts) en Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billstrom (links) in Ankara. © AP

Zweden moet volgens Turkije nog veel meer doen om NAVO-lid te worden

Turkije is nog niet bereid om goedkeuring te geven voor een Zweeds NAVO-lidmaatschap, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu donderdag. Turkije waardeert de stappen die Zweden tot nu toe heeft gezet, maar het land moet “nog zoveel meer doen”, aldus de minister. Volgens Cavusoglu zijn de onderhandelingen nog maar net begonnen. “We zijn nog niet halverwege, we staan nog aan het begin”, zei hij.

27 reacties

  • Guido Gilissen

    1 jaar geleden
    Het Turkije van Erdogan hoort niet thuis in de EU en niet in de NAVO. Maar het alternatief is allesbehalve aanlokkelijk. Turkije uit de NAVO sluiten zou betekenen dat Erdogan zich gaat aansluiten bij zijn vriend Poetin. En dan zijn Oekraïne en de EU nog niet thuis. Als Navo-land koopt Turkije wapens bij de Russen, dàt is het meest paradoxale wat ik de laatste vijf jaar over Erdogan en zijn kliekje gehoord heb ...
  • Joannes Maes

    1 jaar geleden
    Turkije is een strategisch zéér belangrijk NAVO land, Turkije controleert elk schip dat de Zwarte zee wil verlaten of binnen komen, dus de Zwarte zee vloot van Rusland zit gevangen en kan geen kant uit want Turkije heeft de Bosporus gesloten voor de Russische marine. De aansluiting van andere landen bij de NAVO is slechts een formaliteit, als het echt spant krijgen die hulp.
  • Christine Laevers

    1 jaar geleden
    Toch wel straf, hé. Het is die YPG die samen met een internationale Coalitie (vooral VS) destijds succesvol gevochten heeft tegen de Islamitische Staat in Syrië in 2015. De Koerden trekken altijd aan het kortste eind : zonder land verspreid over Iran, Irak, Turkije en Syrië. Als Zweden aangevallen wordt, zal de NAVO dat land toch beschermen of Erdogan dat nu wilt of niet. De zaak rekken is de boodschap en die YPG mensen NIET uitleveren.
  • Dany Herman

    1 jaar geleden
    Hoe is het mogelijk dat die in de Navo zitten en zo'n groot gedacht van zichzelf hebben Blij dat er nooit een Euro voor vakantie naar daar gegaan is
  • Tamsin Andersen

    1 jaar geleden
    Als er nu 1 lid is dat voortdurend de mensenrechten schendt, is het Turkije wel met dictator Erdogan. En uitgerekend zij durven eisen om mensen aan hen uit te leveren. Teveel macht corrumpeert!