Videospeler inladen...

Al zeker 57 slachtoffers in de VS door "sneeuwstorm van de eeuw", dodental blijft oplopen en noodweer is nog niet voorbij

De zware sneeuwstorm die de Verenigde Staten al een paar dagen teistert, heeft al zeker 57 personen het leven gekost. Alleen al in en rond de stad Buffalo, in de staat New York, vielen 27 doden. En de "sneeuwstorm van de eeuw" is nog lang niet voorbij, waarschuwt de overheid.

Hevige sneeuw en wind, ijsregen en temperaturen die tot -45 graden Celsius zakten: de sneeuwstorm Elliott raast al een week door de Verenigde Staten en legt het dagelijkse leven helemaal stil. Door een reisverbod en duizenden geschrapte vluchten was het kerstweekend voor veel Amerikanen een eenzame bedoening.

Tot nu toe zijn al bijna 60 mensen omgekomen. Sommige slachtoffers werden dood aangetroffen in hun auto of buiten. Anderen kregen een hartaanval toen ze sneeuw probeerden te ruimen, terwijl het nog altijd ijskoud is. Nog anderen kwamen om het leven door een auto-ongeluk door de gladde wegen.

Verschillende reddingsacties zijn op poten gezet, maar veel hulpverleners kwamen vast te zitten in de sneeuw. De verwachting is alleszins dat het dodental nog verder zal oplopen.

"Meest verwoestende storm"

Vooral de stad Buffalo, in het westen van de staat New York, en de regio errond zijn getroffen. Tienduizenden mensen kwamen er zonder stroom te zitten en zeker 27 mensen kwamen om het leven door de sneeuw en kou.

BEKIJK - De New Yorkse stad Buffalo is bedekt met een dik wit tapijt:

Videospeler inladen...

Buffalo is dan wel extreme temperaturen gewend, maar deze storm tart alle verbeelding. De gouverneur van New York, Kathy Hochul, spreekt van de "meest verwoestende storm in de geschiedenis van de stad". 

Hoewel de weersomstandigheden de komende dagen naar verwachting zullen verbeteren, waarschuwt Hochul dat het veel te vroeg is om te zeggen dat de storm voorbij is en dat er nog tot 30 centimeter sneeuw kan vallen bovenop de 1,2 meter die er al ligt.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft toestemming gegeven voor federale noodsteun voor de staat New York. "Mijn hart is bij degenen die geliefden verloren dit kerstweekend", schreef hij op Twitter. "Mijn vrouw en ik bidden voor jullie."

BEKIJK - Het laatste verslag uit het "VRT NWS Journaal":

Videospeler inladen...

De luchtvaartellende in grote delen van de Verenigde Staten zal ook de komende dagen nog aanhouden. Dat zei de topman van Southwest Airlines Bob Jordan. Van alle luchtvaartmaatschappijen ondervindt de prijsvechter de grootste hinder.

Southwest Airlines gaat ervan uit dat het in de komende dagen slechts een derde van zijn vluchten zal kunnen uitvoeren. "In alle waarschijnlijkheid zullen we morgen nog een moeilijke dag hebben. De massale afgelastingen gebeuren op de grootste schaal die ik ooit heb gezien", aldus Jordan.

Meest gelezen