© Facebook

Nick (29) voelt been niet aan als lichaamseigen: “Amputatie is enige oplossing”

Nick O’Halloran (29) lijdt aan een bijzondere aandoening waardoor hij zijn eigen been haat. Hij ziet een amputatie als de enige oplossing, maar dokters weigeren hem te opereren: met zijn been is immers helemaal niets mis.

ehu

Body integrity identity disorder: zo heet fenomeen waaronder Nick al jaren gebukt gaat. Mensen die aan BIID lijden, koesteren haat jegens één van hun lichaamsdelen en voelen zich pas compleet als dat lichaamsdeel weg is of is aangetast.

Bij Nick gaat het om zijn rechterbeen. Vanaf een achttal centimeter onder zijn heup voelt zijn been niet aan als een eigen lichaamsdeel, het lijkt voor de man uit het Britse Edinburgh alsof het ledemaat niet bij zijn eigen lijf hoort. Hij wil het wanhopig laten amputeren, maar vond geen enkele dokter bereid om een gezond been te amputeren. Als ‘laatste toevlucht’ bindt hij zijn rechterbeen nu af tot hij de pijn niet meer kan verdragen. Hij draait er ook windels rond alsof het al geamputeerd is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nick betaalde bijna 25.000 euro aan een oplichter die hem zou introduceren aan een chirurg die wel bereid was hem te amputeren, maar die verdween met de noorderzon - en met zijn geld. “Ik kan er niet mee naar de politie stappen, want hoe leg je zoiets uit?”

Hij injecteerde zijn kerngezonde been al herhaaldelijk met een gevaarlijke alcoholvloeistof in de hoop het zo beschadigt raakt, dat dokters wel móeten amputeren. “Het jeukt telkens verschrikkelijk. En als dit ook niet werkt, moet ik nog iets drastischers proberen. Ik heb er zelfs al aan gedacht mijn been op de treinsporen te leggen, zo groot is mijn wanhoop.”

De Britse sociale zekerheid beschouwt BIID als een mentale aandoening, waardoor een eventuele ziekenhuisopname focust op herstel en herintegratie. Volgens Nick is er maar één oplossing: zijn been echt amputeren. “Als ze mij gewoon die amputatie zouden geven, zou ik veel blijer zijn en zou het hen veel minder kosten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer